Purtător de cuvânt la MAI, condamnat la închisoare pentru tentativă de omor

Purtător de cuvânt la MAI, condamnat la închisoare pentru tentativă de omor
Sursa Foto: Facebook

Fostul purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași a fost condamnat la închisoare după ce a tăiat gâtul unui tânăr cu o sticlă de bere spartă după un scandal din fața unei discoteci.

Vasile Gabriel Covăsneanu, angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență în relația cu mass-media a fost condamnat la o pedeapsă de cinci ani de pușcărie cu executare pentru tentativă de omor.

Angajatul Ministerului de Interne a atacat cu un gât de sticlă spartă doi tineri, la ieșirea dintr-un club central din oraș, pe motiv că unul îi părea gay iar celălalt, prea tânăr, relatează presa locală.

Sentința nu este definitivă, dar șansele ca apelul să mai schimbe ceva sunt practic nule – menționează Ziarul de Iași.

Un moment de inconștiență a schimbat viața tuturor

Magistrații Tribunalului Iași l-au condamnat zilele trecute la o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor pe Vasile Gabriel Covăsneanu, subofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași pentru că, în anul 2017, după ce s-a certat într-un club din Iași cu un tânăr pe  nume Cosmin Daniel Amargheoalei, a spart o sticlă și i-a tăiat gâtul, secționându-i vena jugulară.
Covăsneanu a fost trimis in judecata si pentru savârșirea infracțiunii de lovire și alte violențe dar a fost achitat deoarece victima și-a restras plângerea.
Cazul infracțiunii de tentativă de omor a rămas sesizat, conform legii: „În noaptea de 14 spre 15 iunie 2017, pe fondul unui conflict spontan, care a avut loc într-un club dintr-un complex comercial din municipiul Iași, inculpatul a lovit-o în zona gâtului cu un ciob, rămas după spargerea unei sticle de bere, pe persoana vătămată D.C.A. (în vârstă de 23 de ani), provocându-i plăgi tăiate, cu secțiune de mușchi sterno-cleido-mastoidian și venă jugulară externă, leziuni care au fost de natură să îi pună în primejdie viața”, au transmis procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Cum s-a derulat scandalul

Conflictul provocat de Covăsneanu s-a petrecut în noaptea de 14/15 iunie 2017 în clubul Coopers din Iulius Mall.

Cosmin A. și Lucian G. veniseră, însoțiți de un prieten, pentru a se distra. După o vreme, au fost abordați golănește de alți doi tineri, printre care și Covăsneanu.

Potrivit datelor din dosar, purtătorul de cuvânt al ISU și uitat funcția și s-a comportat precum un scandalagiu ordinar: l-a abordat pe Lucian G., spunându-i că are „frizură și față de gay” și că nu îi place tatuajul de pe mâna lui iar lui Cosmin A., i-a reproșat că are „frizură și față de minor” și că stătea prea încordat.

Tinerii au evitat să răspundă provocării, preferând să iasă din club pentru a fuma o țigară dar Covăsneanu s-a luat după ei, trăgându-l pe Cosmin A. de tricou, înjurându-l, amenințându-l că „îl va tăia” dar și că „are funcție” și îi poate face necazuri.

„Imaginea ISU” a spart sticla de bere și a tăiat gâtul unui tânăr inofensiv

Conflictul a fost aplanat temporar după intervenția celor din jur însă, după încă o țigară, Cosmin A. și Lucian G. s-au îndreptat spre mașina prietenului lor, pentru a pleca.

Din nefericire, în acel moment, în aceeași direcție se deplasa și Covăsneanu care, fără vreun avertisment, l-a atacat pe Lucian G. cu un gât de sticlă spartă.

În primă fază, l-a lovit doar ușor, tăindu-l la un deget dar, când Cosmin A. a încercat să intervină, a fost lovit în gât. Victima nu și-a dat seama de gravitatea loviturii și s-a așezat pe o bancă, în timp ce agenții de pază ai clubului îl rețineau pe subofițerul MAI, în așteptarea poliției.

Gâtul de sticlă folosit în atac a fost recuperat de polițiști dintr-un coș de gunoi, fiind utilizat ca probă în anchetă

„Era mai agresiv, ne reproșa că ce avem cu el, aducându-ne la cunoştinţă că este cadru militar şi că este superior nouă, fără să ne spună unitatea la care activează”, a povestit unul dintre agenții de pază citați de ziarul ieșean.

Lovitura i-a secționat tânărului nevinovat mușchii și vena jugulară externă, punându-i viața în primejdie.

După trei săptămâni s-a vindecat dar traumele psihice erau abia la început: o săptămână nu s-a mișcat din pat de teamă ca rana să nu se deschidă.

Visa că este atacat și a început să evite agomerațiile, fiindu-i imposibil și să iasă din casă până la un magazin, relatează Ziarul de Iași.

Victima a declarat că, dacă înainte de incident ieșea săptămânal în club, doar după un an și mai bine a avut curajul să iasă din nou; la fel și la sală, după incident nu a mai făcut sport timp de 7 luni. Când și-a cumpărat un nou abonament, a renunțat după a treia ședință din cauza unui atac de panică.

Gabriel Covăsneanu nu și-a recunoscut vina

În varianta povestită de fostul purtător de cuvânt al ISU Iași, cei doi tineri ar fi ieșit din club după el cu intenția de a-l bate iar unul dintre ei ar fi avut „un ciob de sticlă în mâna stângă, învelit cu un șervețel”; s-a apărat, împingându-l, iar tânărul a scăpat ciobul, pe care el l-ar fi ridicat și pus în coșul de gunoi.

Pompierul le-ar fi spus tinerilor că este cadru militar pentru a-i liniști iar rănile celor doi ar fi fost produse prin autoaccidentare. „Precizez că eu nu am facut altceva decât să mă apăr împotriva acțiunilor agresive a celor două persoane vătămate asupra mea”, a declarat Covăsneanu.

Afirmațiile sale au fost contrazise însă atât de declarațiile martorilor la incident, cât și de înregistrările camerelor video din zonă. „Instanţa nu poate avea în vedere apărările inculpatului legate de faptul că ar fi fost persoana care a fost agresată, că i s-ar fi creat o stare de temere pe fondul diferenţei de înălţime între el şi persoanele vătămate, în condiţiile în care, probele anterior menţionate şi analizate au arătat faptul că inculpatul a fost cel care, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, al reprezentării pe care o avea asupra unui eventul ascendent al său asupra persoanelor din jur, ascendent determinat de calitatea sa de militar – calitate pe care a prezentat-o atât persoanelor vătămate, cât şi martorilor agenţi de pază sau poliţişti”, au stabilit magistrații Tribunalului care au respins ipoteza provocării, nereținând în favoarea lui Covăsneanu nicio circumstanță atenuantă.

Judecătorii auluat însă în considerare tinerețea agresorului, ca și faptul că are doi copii minori, aplicându-i pedeapsa minimă prevăzută de Codul Penal pentru tentativa la omor, respectiv 5 ani de închisoare și plata a 1.000 de lei daune materiale și 5.000 euro ca daune morale către Cosmin A., precizează publicația locală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:43 - Marcel Ciolacu: În acest moment, candidatul pentru funcţia de Primar General al Capitalei este Gabriela Firea, din partea PSD. Urmează să decidem dacă mergem separat sau împreună cu cei de la PNL
20:38 - Premierul Marcel Ciolacu: Nu există nici o paralelă între eventuala candidatură a președintelui Iohannis la NATO și faptul că alegerile pentru funcția de președinte au fost stabilite în luna septembrie (VIDEO)
20:31 - Un elev din cinci nu a rezolvat un exercițiu de clasa a II-a la simularea Evaluării Naționale, la Matematică
20:24 - Babs se pregătește de primăvară cu operații estetice. La ce proceduri a apelat fosta iubită a lui Dorian Popa
20:21 - Grindeanu: Testul cel mai important e în acest an, astfel încât să avem președinte, să câștigăm alegerile parlamentare, locale și europarlamentare / Ciolacu: Trebuie să fie realiști. Niciun partid politic nu va putea câștiga totul
20:14 - Criză de medici stomatologi la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani / Unitatea de Primiri Urgențe a rămas fără linie de gardă
19:53 - Un bărbat băut a lovit șase copii pe trecerea de pietoni. Șoferul este condamnat la ani grei de închisoare
19:44 - Mai multe ONG-uri cer Guvernului reducerea termenului pentru viză de flotant, înainte de alegeri
19:27 - Sabin Sărmaș (PNL): Am anunțat că voi candida la Primăria Cluj-Napoca, asta în măsura în care Emil Boc nu decide să aleagă alt traseu (VIDEO)
19:25 - Grecia își propune să rezolve deficitului forței de muncă. Vrea să aducă 40.000 de angajați din șase țări