Anumiți bugetari nu vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Cine sunt aceștia

Anumiți bugetari nu vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Cine sunt aceștia
Foto: Pixabay.

Potrivit unui recent proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor (MF), aplicarea măsurii prin care medicii, asistenții medicali, sau ambulanțierii, cât și salvatorii montani, ar fi putut să se pensioneze la 57 de ani urmează să fie suspendată din nou, până la finalul anului viitor.

În proiectul inițiat de MF se menționează suspendarea până la data de 31 decembrie 2023 a prevederilor din Legea 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie privind posibilitatea de pensionare a acestui tip de personal la 57 de ani – anunță Bugetul.ro. 

După ce va fi oficializat proiectul, va fi a doua amânare a punerii în aplicare a acestei legi, în condițiile în care, prin OUG 69/2021, a mai fost suspendată pentru intervalul 30 iunie 2021 – 31 decembrie 2022, precizează sursa citată.

Cum rămâne cu cererile de pensionare nesoluționate până la 30 iunie 2021

Conform Legii 5/2021, oricine face parte din personalul profesionist operativ beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiţii:

  • are vârsta minimă de 57 de ani (în mod normal, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani);
  • are un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani, din care cel puţin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.

În categoria personalului profesionist operativ de intervenţie pot fi încadrați angajații serviciilor publice de ambulanță: medici, asistenți medicali sau ambulanțieri din unitățile de primiri urgențe sau și cei ai serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo.

Prin proiectul de OUG menționat, este vizată doar suspendarea posibilității de pensionare a acestuia la 57 de ani, conform avocatnet.ro.

Proiectul de OUG nu se aplică momentan ci trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit expunerii de motive care a însoțit OUG-ul, menționează Bugetul.ro, prin care s-a stabilit prima suspendare, până în 2024, Legea 5/2021 ar fi dat posibilitatea pensionării pentru:

  • 31,12% dintre medicii din urgență;
  • 12,68% dintre asistenții medicali;
  • 45,42% dintre ambulanțieri;
  • 9,96% dintre șoferii de ambulanță;
  • 34,02% dintre operatorii registratori de urgență.
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:44 - Obiecte de artă, descoperite la Vama Albiţa într-un autocar care intenţiona să iasă din ţară. Există suspiciunea că fac parte din patrimoniul naţional
12:39 - SUA avertizează că Turcia ar putea fi ținta unor noi atacuri teroriste. Alerta de securitate, emisă de mai multe ambasade din Ankara
12:38 - Motivul pentru care Monica Tatoiu refuză să mai apară la TV: „Nu am fost niciodată plătită pentru participarea mea la niciuna dintre emisiunile la care am luat parte” Citeşte întreaga ştire: De ce Monica Tatoiu nu vrea să mai apară la TV: „Nu am fost niciodată plătită pentru participarea mea la niciuna dintre emisiunile la care am luat parte”
12:36 - Presa rusă: Erdogan spune că relațiile sale cu Vladimir Putin sunt bazate pe onestitate și încredere. Liderul turc acuză SUA că „și-a încălcat cuvântul”
12:18 - Avantajele și dezavantajele meseriei de șofer de tir
12:16 - Care sunt efectele pozitive ale administrării suplimentelor cu quercetină naturală
12:12 - Vești proaste pentru pescari. Taxa pe un an ar putea fi de 6 ori mai mare în Deltă: „Ce e gratis până la urmă nu mai e”
12:12 - Ucraina vrea să adere la UE în termen de doi ani, afirmă premierul Denis Shmîhal
12:11 - Soldații ruși au fugit mâncând pământul după ce o dronă ucraineană le-a luat la țintă buncărul (VIDEO)
12:09 - Mira a avut parte de o experiență neplăcută în vacanță: „N-am făcut niciodată în viața mea”. Cu ce probleme s-a confruntat artista