Radu Mazăre şi Decebal Făgădău, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, în dosarul unui hotel construit pe plaja din Mamaia / Făgădău și-a anunțat demisia din PSD

Radu Mazăre şi Decebal Făgădău, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, în dosarul unui hotel construit pe plaja din Mamaia / Făgădău și-a anunțat demisia din PSD

UPDATE, 21 octombrie, ora 15.20 // Decebal Făgădău, președintele executiv al organizației județene a PSD Constanța, și-a anunțat demisia din partid, miercuri, la scurt timp după ce a fost trimis în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru abuz în serviciu.

Știrea inițială // Direcția Națională Anticorupție (DNA) Constanța i-a trimis în judecată pe foștii primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău pentru abuz în serviciu. Potrivit procurorilor anticorupție, cei doi, alături de alți funcționari din primărie, dar și de două persoane fizice, sunt acuzați în dosarul unui hotel construit pe plaja din Mamaia.

Radu Mazăre şi Decebal Făgădău, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Potrivit unui comunicat al DNA, a fost dispusă trimiterea în judecată a lui Decebal Făgădău, la data faptei viceprimar al municipiului Constanţa, și a lui Radu Mazăre, la data faptei primar al municipiului Constanţa, în dosarul unui hotel construit pe plaja din Mamaia.

Alături de aceștia au mai fost trimiși în judecată și șase funcționari din Primăria Constanța. Este vorba despre Nicoleta Constantin, la data faptei şef al Serviciului autorizaţii în construcţii din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, şi Flavia Antonela Dinescu. Ambele acuzate de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, Luiza Elena Tănase, la data faptei arhitect şef al municipiului Constanţa, este trimisă în judecată mpentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În faţa judecătorilor va ajunge şi Mariana Munteanu, la data faptelor inspector în cadrul Primăriei municipiului Constanţa – Direcţia de urbanism, pentru fals intelectual în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Mai mult, în faţa instanţei vor răspunde şi un arhitect, dar şi un administrator al unei societăţi comerciale pentru săvârşirea complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Cum a fost construit ilegal un imobil cu 6 etaje în Mamaia

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că cei şase, funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa, în cursul anului 2013, ar fi reautorizat, în mod nelegal, construirea unui imobil de lux deja ridicat în proporţie de 95% pe plaja din Mamaia, pentru care, anterior, autorizaţia de construire iniţială fusese anulată definitiv şi irevocabil de instanţa civilă.

“Pe plaja din stațiunea Mamaia, județul Constanța, în zona centrală a stațiunii, ar fi fost construit, cu nerespectarea dispozițiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanța.

În același an, Primăria municipiului Constanța și societatea constructoare au fost date în judecată de o altă societate comercială care deținea o construcție în imediata vecinătate a noului imobil, cerând anularea autorizației de construire.

Prin decizia civilă definitivă pronunțată de Curtea de Apel Constanța în anul 2012, autorizația de construire emisă de Primăria municipiului Constanța a fost desființată.

Instanța a reținut că, la emiterea autorizației de construire, nu s-ar fi respectat interdicția de a construi în interiorul zonei de protecție și că amplasarea imobilului ar fi situată în zona benzii litorale a Mării Negre în cuprinsul căreia sunt interzise orice fel de construcții definitive. De asemenea s-a mai reținut că autorizația de construcție ar fi fost emisă cu încălcarea dispozițiilor legale referitoare la respectarea drepturilor de servitute de vedere și servitute privind distanța dintre construcții.

În anul 2013, ca urmare a anulării autorizației de construcție, societatea reclamantă a cerut în instanță, printr-o nouă acțiune, și demolarea imobilului de lux, precum și obligarea Primăriei municipiului Constanța să emită actul administrativ de desființare a lucrărilor ce fuseseră executate în baza autorizației anulate.

La data de 22 august 2013, Primăria municipiului Constanța a cerut respingerea acțiunii ca nefondată, susținând că autorizația de construire anulată de instanță a fost modificată printr-o altă autorizație de construire emisă la data de 24.03.2011, autorizație neanulată și perfect valabilă.

Ulterior, în cursul aceluiași an, Primăria municipiului Constanța a venit cu o completare prin care înștiința instanța de judecată că a intervenit un element nou, respectiv că a fost emisă, la data de 03 septembrie 2013 o nouă autorizație de construire, pentru imobilul a cărui demolare se cere. Prin urmare, Primăria municipiului Constanța considera că nu mai există temei legal pentru ca societatea reclamantă să solicite și să obțină demolarea construcției edificate în regim P+5E-6E”, transmite DNA.
Aceleași aspecte, întemeiate pe existența unei autorizații valabile din data de 03 septembrie 2013, au fost invocate în apărare și de societatea constructoare a imobilului”, transmite DNA.

În anul 2016, afirmă anchetatorii, prin sentinţa civilă 745/2016, Tribunalul Constanţa a dispus anularea autorizaţiei de construire emisă la data de 3 septembrie 2013 de Primăria Municipiului Constanţa, întrucât pe terenul pentru care s-a emis autorizaţia era deja construită o clădire (imobilul rezidenţial ce fusese construit în proporţie de 95% în baza autorizaţiei anulate) prin urmare autorizaţia din anul 2013 a fost emisă nelegal. Decizia a fost anulată ulterior, ca urmare a faptului că părţile au ajuns la o înţelegere amiabilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.