Raed Arafat, propunere-şoc: Ar trebui delimitat sectorul privat de cel public în domeniul medical. Nu se ştie dacă medicul deserveşte interesul pacienţilor sau încearcă să-i facă să plătească mai mult

Raed Arafat, propunere-şoc: Ar trebui delimitat sectorul privat de cel public în domeniul medical. Nu se ştie dacă medicul deserveşte interesul pacienţilor sau încearcă să-i facă să plătească mai mult

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, vine cu o propunere-şoc.

El spune că este importantă creşterea veniturilor personalului de sănătate, însă aceasta trebuie să vină şi cu alte măsuri, precum delimitarea sectorului privat de cel public şi stabilirea unor reguli clare, care să ducă chiar la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare.
Raed Arafat argumentează că nu se poate şti dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi deserveşte interesul pacienţilor sau vrea să îi facă să plătească mai mult, plimbându-i între cele două sectoare şi neţinând cont de problemele lor.

„Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important, însă acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri. Una, şi cea mai importantă din punctul meu de vedere, este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevăr acesta deserveşte interesul pacienţilor corect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără să ţină cont de posibilităţile lor şi problemele lor”, afirmă Raed Arafat, conform news.ro.

„Dacă până acum venitul era motivul pentru care spuneam că nu se poate pune o delimitare între cele două sectoare, cred că acum a venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc şi care duce direct sau indirect la apariţia unor inechitabilităţi şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familiei acestuia. Indiferent de discuţiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general, veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele două”, a adăugat şeful DSU.

Arafat susţine că va fi nevoie de o amplă reaşezare a sistemului sanitar, astfel încât să fie asigurat un acces universal echitabil populaţiei din România indiferent de statul social şi nivelul de sărăcie, însă primul pas este a recunoaşte că există într-adevăr o problemă gravă în ce priveşte accesul chiar şi la serviciile de bază în domeniul sanitar şi că există soluţii care nu necesită neapărat bani mai mulţi cât necesită o voinţa politică de a susţine o schimbare radicală în asigurarea asistenţei sanitare, departe de interesele comerciale şi mai aproape de interesele populaţiei.