Senat: Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată. Răspunderea penală nu mai poate fi înlăturată

Senat: Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată. Răspunderea penală nu mai poate fi înlăturată

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă prin care Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie este modificată, răspunderea penală în cazul împăcării părţilor ne mai fiind înlăturată dacă agresorul săvârşeşte în mod repetat infracţiuni asupra unui membru de familie.

Propunerea legislativă va intra la dezbatere în Camera Deputaţilor, având rol decizional, informează Agerpres.

Senatorul Adrian Ţuţuianu a citit nota de adoptare tacită pentru acest proiect, la care termenul de dezbatere şi vot a fost 3 aprilie.

„Considerăm că înlăturarea răspunderii penale ca urmare a împăcării părţilor trebuie să fie aplicabilă numai în cazul primei sesizări sau plângeri penale depuse de victimă sau de orice altă persoană care constată actul de violenţă în cazul infracţiunilor săvârşite contra integrităţii corporale sau sănătăţii şi al infracţiunilor săvârşite asupra unui membru de familie. Organul de poliţie competent poate dispune şi o sancţiune contravenţională sub formă de amendă contravenţională şi/sau prestarea unor activităţi în folosul comunităţii. În majoritatea cazurilor, lipsa unei măsuri legale imediate pune victima în situaţia de a împărţi în continuare domiciliul cu agresorul”, a precizat Ţuţuianu.

Proiectul de act normativ, susţinut de parlamentari din întreg spectrul politic, mai puţin ALDE, prevede că „în caz de pericol iminent organele de poliţie competente pot emite ordinul de protecţie de urgenţă, o măsură provizorie care oferă siguranţă imediată victimelor violenţei domestice în scopul înlăturării pericolului”.

„Ordinul se emite pe loc în urma sesizării prin plângere, denunţ sau orice altă cale de sesizare a unei infracţiuni de violenţă domestică sau din oficiu. Ordinul de protecţie de urgenţă se emite pe o perioadă de până la cinci zile, cu posibilitatea de prelungire de către instanţele de judecată. Totodată, organul de poliţie competent poate dispune o sancţiune contravenţională sub formă de amendă contravenţională şi/sau prestarea unei activităţi în folosul comunităţii”, se mai precizeazăîn propunerea legislativă.

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)