De frica Legii Insolvenței | Mai mulți oameni din Realitatea TV au depus actele pentru Partidul Realitatea. Televiziunea are datorii uriașe la bugetul de stat

De frica Legii Insolvenței | Mai mulți oameni din Realitatea TV au depus actele pentru Partidul Realitatea. Televiziunea are datorii uriașe la bugetul de stat

Directorul postului de știri Realitatea TV, Edward Pastia, Octavian Hoandră și alte persoane au depus actele pentru înscrierea Partidului Realitatea, anunțat recent de Cozmin Gușă. Dosarul a fost înregistrat pe 10 octombrie la Tribunalul București.

Totul în contextul în care Ordonanţa pentru modificarea Legii Insolvenţei a fost recent adoptată de Guvern. Realitatea e vizată direct de această lege: la sfârșitul anului trecut, datoriile sale totale se ridicau la 68,9 milioane de euro. Potrivit datelor disponibile pe site-ul ANAF, obligațiile fiscale totale, la mijlocul anului, se ridicau la 26 milioane de euro.

Guşă a declarat pentru HotNews că e un partid pe care și-l asumă, dar „e al oamenilor din Realitatea, e normal ca ei să îl înființeze, să meargă acolo”.

Întrebat dacă astfel Realitatea TV devine o televiziune de partid, Cozmin Gușă a dat asigurări că „nu, nu se schimbă nimic în politica editorială. Toate partidele vor fi invitate, își vor spune părerile. Când partidul va funcționa, vor fi și reprezentanții Partidului Realitatea, în condiții egale cu ceilalți”.

Fondatorii partidului sunt Edward Pastia, Octavian Hoandră și șefa de la administrativ, Dorinița Birjaru. Ca petenți mai figurează Cristina Liliana Anghel și Elzy Gabriela Ciocan.

Acţionarii majoritari ai societăţii Realitatea Media SA sunt Cozmin Guşă şi Măricel Păcuraru.

Gușă a mai fost implicat în politică. În 2005, alături de Lavinia Șandru, el a pus bazele Partidului Inițiativa Națională. În decembrie 2011, PIN a încheiat un protocol de fuziune prin absorbție cu UNPR.

Maricel Păcuraru a fost condamnat, în 2014, la patru ani de închisoare în dosarul privind poliţele de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, în care a fost calculat un prejudiciu de aproximativ 18 milioane de lei. Păcuraru a fost pus în libertate în 2017 de o instanţă din Brăila, după ce a efectuat 815 zile din pedeapsa totală de 1.460 de zile.

Scandalul insolvenței televiziunii Realitatea TV a fost ținut mulți ani sub preș. În 2015, ANAF a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu presupuse ilegalități și nereguli în dosarul de insolvență al Realitatea Media. Reprezentanții Fiscului susțineau atunci că televiziunea „este lăsată să-și continue activitatea, acumuland datorii noi (…)”, iar șansele creditorilor de a-și recupera măcar parțial creanțele „sunt deja compromise”. Cu toate acestea, Inspecția Judiciară a apreciat la acea vreme că „nu au fost constatate indicii” referitoare la abateri disciplinare sau deontologice în cazul judecătoarei Mariana Moncea, care a judecat cazul.

În luna martie, Secția de judecători a CSM a decis suspendarea pentru șase luni din magistratură a judecătoarei Mariana Moncea. Unul din membrii CSM a făcut opinia separată considerând chiar că măsura necesară este de excludere din magistratură. Decizia nu a fost una definitivă.

Decizia a venit după ce, la solicitarea jurnalistei B1 TV Sorina Matei, Inspecția Judiciară a comunicat faptul că, în ultimii șase ani, au existat 19 sesizări la Inspecţia Judiciară care o vizau pe Moncea. În zece dintre acestea era invocat dosarul „Realitatea TV”.

La 18 mai 2017, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Moncea pentru imixtiune în activitatea altui judecător sau procuror. În motivare se arată că aceasta a purtat discuții cu mama unei apelante despre un dosar aflat pe rolul instanței, a solicitat grefierului acces în aplicația ECRIS, deci a accesat dosarul, și chiar a abordat membrii completului de judecată ce trebuiau să soluționeze cauza.

Judecătoarea este şi în atenţia DNA de cinci ani. Procurorii anticorupţie anchetează modul în care aceasta a decis intrarea în insolvenţă a postului Realitatea TV.

Magistratul ar fi primit aproape 200.000 de euro ca să favorizeze gruparea Maricel Păcuraru-Cozmin Guşă- Rareş Bogdan, potrivit unui document din dosarul procurorilor.