Începând cu 15 iunie, Guvernul va aproba reluarea tratamentelor balneare, în cadrul celei de-a treia etape de relaxare de pe teritoriul țării.
Românii care vor să urmeze tratamente balneare în această perioadă trebuie să respecte o serie de reguli, în contextul restricțiilor impuse în timpul epidemiei de coronavirus.
În acest sens, Ministerul Sănătăţii a emis un Ordin ce cuprinde regulile pentru derularea tratamentelor, Ordin ce a fost a fost publicat în Monitorul Oficial în cursul zilei de sâmbătă.
În primul rând, pacienţii trebuie să-şi facă programare la centrul balnear, prin mijloace de comunicare la distanţă, e-mail sau telefon, fiind supuși întâi unui triaj inițial.
Acesta constă în încadrarea pacienţilor în una dintre cele patru categorii stabilite de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii Sănătăţii:
Grupa 1 – pacient asimptomatic fără contact cu vreo persoană cu afecţiuni virale, dar făcând parte din grupa de risc,
Grupa 2 – pacient asimptomatic fără contact cu persoane simptomatice,
Grupa 3 – pacient asimptomatic, dar care a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu coronavirus
Grupa 4 – pacient diagnosticat cu coronavirus.
Astfel, vor fi primiţi la tratament balnear doar pacienţii din primele două categorii.
Ulterior, la prezentarea în unitate, se face și un triaj epidemiologic, constând în măsurarea temperaturii, iar pacienţii vor completa o declaraţie pe proprie răspundere referitoare la noul coronavirus.
De asemenea, aceștia sunt obligaţi să poarte mască de protecţie şi protecţie pentru încălţăminte în incinta unității.
De partea cealaltă, regulile pentru personalul unităţilor de tratament cuprind purtarea echipamentului corespunzător, termometrizarea la intrarea în tură şi, dacă este posibil, folosirea de căi de acces diferite de cele ale pacienţilor.
Totodată, recepţia trebuie să funcţioneze cu o singură persoană pe tură, iar accesul în vestiar se permite pe rând, unei singure persoane.
În sălile de aştetare trebuie să existe dezinfectant pentru pacienţi, fiind recomandat să existe o singură persoană care aşteaptă. Dacă sunt mai multe persoane în sala de aşteptare, se va asigura distanţă de 2 metri între acestea.
În sălile de tratament, aparatele trebuie distanţate la un metru şi jumătate şi pot intra cel mult doi pacienţi odată, iar la finalul fiecărei proceduri, sălile și echipamentele vor fi dezinfectate.
Virgil Popescu, ministrul Economiei, a explicat că deși înțelege nemulțumirea operatorilor din turism, „sănătatea oamenilor e neprețuită și nu se măsoară în bani”.
„Eu pot să înțeleg nerăbdarea operatorilor din turism, în special a proprietarilor de hoteluri, că nu se deschid acele restaurante din interiorul hotelurilor și sunt doar terasele deschise, dar atât timp cât din punct de vedere epidemiologic și din punct de vedere sanitar experții recomandă încă menținerea închisă a restaurantelor, în interior vorbind, nu cred că trebuie să ne grăbim.
Nu cred că face diferența faptul că deschidem peste două săptămâni sau acum din punct de vedere al economiei românești, că se întâmplă ceva. Pot să îi înțeleg că pierd din vânzări, dar între a avea un risc epidemiologic mărit, un risc de îmbolnăviri mărit și între a fi mai siguri și a deschide peste două săptămâni, când probabil se vor deschide restaurantele, eu prefer varianta prudentă, varianta în care oamenii să rămână sănătoși, să fie cât mai puține îmbolnăviri”, a precizat Virgil Popescu joi seară la B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.