AVOCAȚII SE REVOLTĂ împotriva protocolului SRI-Parchet: “Un act profund neconstituţional, nelegal”

AVOCAȚII SE REVOLTĂ împotriva protocolului SRI-Parchet: “Un act profund neconstituţional, nelegal”

Protocolul de colaborare încheiat între SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţieconţine prevederi care justifică denunţarea lui ca un act profund neconstituţional, susține Baroul Cluj.

„Desecretizatul ‘Protocol de cooperare între PÎCCJ şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale’ conţine suficiente prevederi care să justifice denunţarea lui ca un act profund neconstituţional, nelegal”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Consiliul Baroului Cluj.

Conform sursei citate, avocaţii clujeni cer să se stopeze astfel de practici, care eludează principiile consacrate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Constituţia României şi Codul de procedură penală.

„Din lecturarea Protocolului reiese că preambulul documentului nu face decât să încerce o validare a unor încălcări evidente a regulilor procesului penal, pornind chiar de la principiile acestuia. Condamnăm existenţa unor astfel de înţelegeri neconstituţionale şi nelegale între autorităţi ale statului. Solicităm ca, pe viitor, să se stopeze o astfel de practică care eludează principiile consacrate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Constituţia României şi Codul de procedură penală, în principal dreptul la un proces echitabil şi principiul legalităţii procesului penal’, se mai arată în comunicat.

Ultima oră
18:42 - Cristian Diaconescu: Nimeni astăzi în Europa nu crede că moștenirea Merkel va fi contrazisă de stânga sau de dreapta / Angela Merkel și Donald Tusk înțeleg mai bine România decât mulți alții de pe continent (VIDEO)
18:33 - Peste 10.000 de porci vor fi ucişi la o singură fermă din Hunedoara ca urmare a confirmării pestei porcine africane
18:07 - Certificatul verde, obligatoriu în Capitală de la miezul nopții. Autoritățile au introdus restricțiile de scenariu roșu (VIDEO)
17:54 - Restricții în al patrulea val al pandemiei: 417 de localități din România au rata de incidență mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori
17:41 - Discursul lui Firicel din „Las Fierbinţi” (Pro TV), despre şansa ratată a băiatului său de a merge la facultate, a adus aminte de cazurile Simona Halep şi Emma Răducanu
17:17 - Ministerul Educației: Peste 17.000 de elevi vor face școală online din cauza intrării localităților în scenariul roșu
17:00 - Analiza COVID-19: Numărul pacienților internați la ATI s-a dublat în două săptămâni / 91,5% din decesele înregistrate între 13 și 19 septembrie au fost la persoane nevaccinate (DOCUMENT)
16:59 - COVID-19: Comuna Negrileşti din judeţul Bistriţa-Năsăud are o incidenţă a cazurilor de COVID-19 de 8,2 la mie
16:37 - Speriați că stânga ar putea câștiga alegerile de duminică, milionarii germani își mută averile în Elveția
16:33 - Dacia opreşte producţia de la Mioveni, din cauza crizei de semiconductori