Viorica Dăncilă este „neprofesionistă”. Scriitoarea Ana Blandiana se alătură mișcării #rezist

Viorica Dăncilă este neprofesionistă. Scriitoarea Ana Blandiana se alătură mișcării #rezist

Scriitoarea Ana Blandiana se alătură oficial mișcării “Rezist”. Aceasta s-a arătat nemulțumită față de premierul Viorica Dăncilă, pe care a catalogat-o drept „neprofesionistă”.

„Mişcarea ‘Rezist’ are de partea ei întreaga intelectualitate, nici nu s-ar putea altfel. Pentru că nu e vorba acum doar de a te opune politic: ci de a te opune moral şi de a te opune prostiei, până la urmă. Pentru că prima grozăvie e că avem un prim ministru care e neprofesionistă, ţi-e ruşine că este acolo şi că te reprezintă”, a declarat Ana Blandiana într-un interviu pentru Hotnews.

Întrebată care a fost dimensiunea fenomenului dizidenței înainte de 1989 și câți erau adevarații dizidenți, în literatură, Ana Blandiana a explicat că “termenul acesta este extrem de ambiguu, în sensul că dizident înseamnă că nu mai eşti ceva ce ai fost”.

„În acest sens, în România nu a existat dizidenţă, pentru că adevăraţii oameni de cultură nu au fost comunişti. Ar fi trebuit să fie mai întâi comunişti, ca să devină dizidenţi. Deci, rezistenţa este altceva, spre exemplu doamna Cornea, Goma, ei eu rezistat”, a adăugat scriitoarea, punctând că ea nu avea cum să fie dizidentă pentru că nu a fost membră de partid.

„Am rămas eu însămi, nu m-am lăsat transformată: aceasta cred că se numeşte rezistenţă. Lumea occidentală era, sau este în continuare, mai de stânga, mai stângistă; a preferat întotdeauna să-i privească pe dizidenţi ca şi când comunismul ar fi fost înfrânt tot de cei care au fost comunişti, ceea ce nu e adevărat.”, a conchis Blandiana.