România, amendată de CEDO pentru că încalcă drepturile persoanelor transgender

România, amendată de CEDO pentru că încalcă drepturile persoanelor transgender
Foto: Pixabay

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că România a încălcat articolul 8 din Convenția europeană pentru drepturile omului, căci nu a stabilit o procedură clară și eficientă, astfel încât persoanele transgender să-și poată modifica genul în actele de identitate. CEDO a mai stabilit că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenții chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea actelor de stare civilă încalcă viața privată și autonomia personală, transmite Asociația ACCEPT, într-un comunicat.

CEDO a luat această decizie după ce a analizat cauzele a doi bărbați transgender care au fost obligați de instanță să parcurgă intervenții chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operații care nici nu se pot efectua în siguranță în România.

Cei doi au primit o compensație morală în valoare totală de 15.000 de euro, 9.755 euro cheltuieli de judecată și încă 1.153 euro daune materiale.

CEDO: România încalcă drepturile persoanelor transgender

„A existat o încălcare a articolului 8 din convenție din cauza absenței unei proceduri clare și previzibile pentru recunoașterea juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului și, prin urmare, a prenumelui sau a codului numeric personal, în documente oficiale, de o manieră transparentă și accesibilă”, a explicat Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Acum, Guvernul României e obligat să dezvolte o procedură clară și eficientă pentru modificarea genului în actele de stare civilă.
Asociația ACCEPT consideră că este necesară dezvoltarea unei proceduri administrative realizată la starea civilă bazată exclusiv pe declarația persoanei.

În acest moment, persoanele trans care doresc să își schimbe indicatorii de gen în actele de identitate trebuie să angajeze un avocat și sunt obligate să dea în judecată autoritatea publică locală în cadrul unui proces desfășurat în prezența unui procuror, în care trebuie să aducă dovezi împovărătoare, care le încalcă viața privată, pentru a își demonstra identitatea: documente medicale, martori sau expertize medico-legale.

Asociația ACCEPT: În România trăiesc circa 120.000 de persoane transgender

ACCEPT estimează că în România trăiesc în jur de 120.000 de persoane transgender, dar mai puțin de 50 au reușit să își modifice actele de identitate în instanță.

„CEDO transmite un mesaj clar instanțelor din România că nu pot impune persoanelor transgender să efectueze proceduri chirurgicale ca pre-condiție la schimbarea actelor de identitate. Acest tip de cerințe obligă persoanele transgender să aleagă între două drepturi fundamentale – integritatea fizică și recunoașterea egală în fața legii – ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului la respect pentru viață privată. În aceste condiții, este evident că procedurile administrative ce țin de evidența populației trebuie separate de procedurile medicale ce țin de alegerile intime ale persoanei”,a declarat Constantin Cojocariu, avocat de drepturile omului și reprezentantul uneia dintre cele două persoane.