România contribuie cu 11 milioane de tone de porumb la producţia de 74 milioane de tone a UE

România contribuie cu 11 milioane de tone de porumb la producţia de 74 milioane de tone a UE
Foto: arhivafoto.ro

România va contribui cu aproximativ 11 milioane de tone de porumb la producţia de 74 milioane de tone, înregistrată în acest an de statele Uniunii Europene, informează Reuters. Prognoza privind producţia de porumb din EU a fost revizuită în urcare, de la o recoltă totală de 70,4 milioane de tone estimată în septembrie.

„Uniunea Europeană va înregistra anul acesta una dintre cele mai bune recolte la porumb, mulţumită vremii bune din timpul verii”, a declarat Claus Keller, analist al firmei germane FO Licht.

România se situează pe locul al doilea, după Franța, cu o recoltă de 10,8 milioane de tone, în urcare de la 10,6 milioane de tone în 2013. Totodată, România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, de 2,5 milioane de hectare, însă randamentul pe hectar foarte scăzut face ca ţara să fie în urma multor state cu o suprafaţă cultivată mult mai mică.

„Randamentul este încă scăzut în România, iar cel mai elocvent exemplu este porumbul. Avem un randament de 4-4,5 tone la hectar, în timp ce în Franţa randamentul mediu este de peste 8 tone la hectar, iar în Belgia e un randament de 11 tone la hectar”, declara în luna sptembrie ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Keller a apreciat că recolta mare de porumb din UE va reduce necesarul de import, pe fondul unei bune oferte de porumb pentru animale, dar şi pentru producerea de etanol şi pentru industria alimentară. Pe de altă parte, există suspiciuni privind calitatea porumbului de anul acesta, din cauza posibilelor contaminări cu micotoxine, avertizează traderii de cereale.

Ultima oră
00:49 - Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)
23:43 - Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă
23:37 - Incendiu de vegetație în Corbeanca. Flăcările s-au răspândit rapid din cauza vântului
22:48 - Grecia, în lupta cu flăcările. Incendiile de vegetație pun în pericol orașele de la periferia Atenei: Este dramatic! Tuturor ne este frică (VIDEO)
22:48 - Irineu Darău, candidatul-surpriză la șefia USR-PLUS: Sunt foarte multe probleme interne. Ceva trebuie să se schimbe în conducerea partidului. Abia aștept dezbaterile cu cei doi contracandidați (VIDEO)
22:24 - Situație dramatică în Grecia. Românii plecați în vacanță au primit avertizarea RO-Alert, din cauza incendiilor puternice de vegetație. O autostrada este închisă
22:10 - Sfârșitul unei ere | Ce performanțe a reușit Leo Messi la FC Barcelona: Lista trofeelor câștigate
22:04 - Cod roșu de vijelii și ploi torențiale, valabil în România. Rafalele vor depăși 100 km/h
21:56 - Acoperișul unui bloc din Lupeni, smuls de vântul puternic și aruncat peste mașini. Două autoturisme au fost avariate (FOTO)
21:45 - E oficial: Aventura lui Leo Messi la Barcelona s-a terminat. Anunțul clubului