România primește marți o nouă tranșă de vaccin AstraZeneca. Este vorba de 208.800 de doze

România primește marți o nouă tranșă de vaccin AstraZeneca. Este vorba de 208.800 de doze
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O nouă tranșă din vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, constând în 208.800 de doze, va sosi marți pe cale terestră la Institutul Național „Cantacuzino”, de unde vor fi distribuite către centrele regionale existente la nivel național.

România primește marțitranșă de 208.800 de doze din vaccinul AstraZeneca

„208.800 doze de vaccin Vaxzevria vor ajunge mâine, 22 iunie a.c., la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară «Cantacuzino». Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman”, se arată în comunicatul transmis luni de CNCAV.

Până în prezent, potrivit CNCAV, România arecepționat 3.165.200 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca. Începând cu 15 februarie, 835.780 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare preciza, duminică, că numărul persoanelor care se vaccinează cu Vaxzevria a înregistrat o scădere importantă. La sfârșitul săptămânii trecute, mai spunea el,România avea în stocuri în jur de 6 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin autorizate la nivelul UE, iar printre acestea se regăseau șicirca 35.000 de doze, toate de la AstraZeneca, care expiră pe 30 iunie.

„Noi încercăm să distribuim – ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze”, a declarat președintele CNCAV, duminică, laDigi 24.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)
22:02 - Cum a fost sancționat un bărbat care conducea cu peste 200 km/oră pe un drum naţional din Olt