Românii din străinătate vor putea suna acasă, în țară, fără costuri suplimentare în câteva luni. Parlamentul European a aprobat eliminarea tarifelor internaționale pentru apelurile realizate în interiorul Uniunii Europene. Aproximativ șase milioane de români din diaspora vor beneficia de această schimbare care va reduce costurile considerabil și va facilita comunicarea cu familia și prietenii din țară, potrivit Știrileprotv.ro.
În prezent, românii din străinătate, majoritatea locuind în state membre ale Uniunii Europene, plătesc tarife suplimentare atunci când sună în România, deși utilizează numere de telefon de la operatorii din țara de rezidență. Aceste tarife pot ajunge la 23 de eurocenți pe minut, creând bariere financiare pentru comunicarea cu cei dragi de acasă. Europarlamentarii vor însă eliminarea acestor costuri.
„Noi considerăm teritorul în europene ca o singură entitate. Ar trebui ca într-o uniune, așa cum suntem, să poți să apelezi de unde ai fi, în orice altă țară, exact ca și cum ai apela în propria țară unde locuiești”, susține europarlamentarul Alin Mituța.
Aproximativ o treime din totalul apelurilor internaționale în interiorul UE sunt realizate de către români din diaspora. Schimbarea va intra în vigoare în câteva luni, iar românii din străinătate vor putea să apeleze acasă la tarifele locale.
Aceste apeluri, ale căror costuri suplimentare vor fi eliminate, sunt denumite apeluri internaționale în interiorul Uniunii Europene și sunt diferite de roaming, care se referă doar la călătoriile ocazionale.
„Să zicem că te muți în străinătate, definitiv sau pe o perioadă mai lungă, și decizi să îți păstrezi numărul de telefon. Să luăm un exemplu concret. Iată ce mi s-a întâmplat mie la două luni după ce m-am mutat în Belgia: am primit un mesaj de la compania de telefonie mobilă prin care mi s-a reamintit că oferta de care beneficiez este disponibilă în spațiul Economic European numai pentru călătorii ocazionale și acum citez: întrucât cartela ta SIM fost folosită majoritar în roaming, conform politicii de utilizare rezonabilă, până când cartela va fi folosită majoritar în România, vei plăti tarife de roaming”, spune Camelia Donțu, corespondent Știrile ProTV.
Dacă renunți la roaming și îți iei cartela de la operatorii de telefonie mobilă din țara în care locuiești, când suni în România, de exemplu, vei plăti acel tarif maximal de 23 de eurocenți.
Când se va aplica regulamentul Parlamentului European, costul comunicării între românii din diaspora și familiile de acasă se va reduce cu câteva zeci de milioane de euro, potrivit sursei citate.