În plin SCANDAL cu Corina Creţu legat de spitalele regionale, Rovana Plumb anunţă că s-a decis SOARTA celor 3 unităţi medicale

În plin SCANDAL cu Corina Creţu legat de spitalele regionale, Rovana Plumb anunţă că s-a decis SOARTA celor 3 unităţi medicale
Foto: Sportul Salajean

După ce comisarul european Corina Creţu a demontat minciuna Rovanei Plumb cu privire la costul studiului de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale, ministrul Fondurilor Europene a anunţat marţi că la nivel guvernamental s-a decis etapizarea construcţiei celor trei unităţi spitaliceşti, având în vedere contribuţia UE şi cea naţională, de câte 150 de milioane de euro.

„Referitor la spitalele regionale, pentru a nu exista niciun fel de confuzie – Ministerul Sănătăţii beneficiază de asistenţă tehnică din partea Băncii Europene de Investiţii. Prin această asistenţă tehnică se asigură atât documentaţia tehnică necesară construcţiei şi dotării spitalelor, cât şi efectiv modul în care trebuie construite aceste spitale. Documentaţia tehnică care înseamnă studiu de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, design, maparea serviciilor este în cuantum de 120 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale”, a explicat Rovana Plumb, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

„Costul construcţiei şi al dotării fiecărui spital în parte ne duce la o medie de 400 de milioane de euro per spital. Şi atunci, având în vedere alocarea financiară din fonduri europene, pe actuala perioadă de programare, pentru cele trei spitale regionale de 150 de milioane de euro contribuţie UE şi 150 de milioane de euro contribuţia României, am decis etapizarea construcţiei acestor spitale în sensul că din actuala perioadă de programare să plătim documentaţia tehnică, tot pachetul de pregătire pentru construcţia spitalelor, având în vedere perioada de timp care se întinde undeva până la jumătatea anului 2020 cu pregătirea acestor construcţii de spitale, am luat în calcul etapizarea şi pentru perioada următoare de programare care începe imediat în anul 2021”, a continuat ministrul Fondurilor Europene.

Rovana Plumb a arătat că Executivul „nu exclude construcţia de spitale regionale finanţată prin instrumentul parteneriatului public-privat”.
„De ce? Pentru că anul acesta am adoptat Legea parteneriatului public-privat, iar din bugetul public, din banii publici, din bugetul de stat, din fonduri europene nerambursabile putem să asigurăm acest tip de finanţare. Să nu uităm că România are în programul de guvernare al PSD un număr de opt spitale regionale şi un spital republican”, a susţinut ministrul.

Comisarul european Corina Creţu a susținut recent că studiul de fezabilitate pentru construcţia celor 3 spitale regionale costă 1,8 milioane de euro, nu 120 de milioane de euro, cât a spus Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

”Conform informaţiilor primite de la Banca Europeana de Investiţii (BEI) care finanţează studiul de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale, valoarea acestui studiu este de 1,8 milioane de euro. Reamintesc faptul că în timpul procesului de pregătire a perioadei de finanţare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene finanţarea construcţiei a trei spitale regionale în cadrul Programului Operaţional Regional. În acest sens România a propus atunci utilizarea a 300 de milioane de euro : 150 milioane euro finanţare UE, 150 milioane fonduri naţionale”, a scris Corina Creţu, pe Facebook.

Precizările oficialului european au venit după ce, săptămâna trecută, Rovana Plumb a declarat că studiul de fezabilitate pentru construirea celor trei spitale regionale costă 120 de milioane de euro: ”Costul designului acestor spitale, atât din punct de vedere al proiectului tehnic, al studiului de fezabilitate, dar şi al celui de execuţie, pentru toate trei se ridică la suma 120 de milioane de euro”.