Rusia și Ucraina, acord privind livrarea de gaze naturale, după negocieri dure mediate de UE

Rusia și Ucraina, acord privind livrarea de gaze naturale, după negocieri dure mediate de UE
Foto: jurnalul.ro

Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord în privinţa livrărilor de gaze naturale, după luni de negocieri extrem de dure, mediate de Uniunea Europeană. Ucraina, care se confruntă cu mari dificultăţi financiare, este dependentă de gazele ruseşti, dar totodată, este şi ţară de tranzit pentru livrările către Occident, informează B1 TV.

Rusia a acceptat să reia livrările de gaze naturale către Ucraina în urma unor discuţii care au avut loc la Bruxelles. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

„Reuşită majoră: protocolul cu privire la livrarea de gaze naturale a fost parafat”, a scris acesta pe Twitter.

Uniunea Europeană a mediat negocierile dintre Rusia şi Ucraina, după ce Moscova a întrerupt de la 1 iulie livrările.

Potrivit acordului, Ucraina va plăti un preţ redus, de 232 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale. Preţul este mai mic faţă de cel prevăzut de vechiul contract, de 251 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale. Diferenţa provine de la o scădere a taxelor aferente exporturilor ruseşti.

Ucraina s-a angajat să cumpere două miliarde de metri cubi de gaze naturale în vederea stocării lor subterane. Kievul a deblocat în acest scop suma de 500 de milioane pentru Naftogaz.

De asemenea, Gazprom a acceptat să renunţe la clauza din contractul încheiat cu Naftogaz în 2009 potrivit căreia compania ucraineană era obligată să plătească pentru un anumit volum de gaze naturale indiferent dacă le primea sau nu.

Ucraina are nevoie să-şi umple rezervoarele cu aproximativ 19 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru a nu avea probleme până în martie.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)