S-a lansat platforma civică “Respect" împotriva modificării Constituției privind redefinirea familiei tradiționale

S-a lansat platforma civică “Respect" împotriva modificării Constituției privind redefinirea familiei tradiționale
Foto: Inquam

100 de organizații neguvernamentale, mișcări civice și cetățeni s-au constituit din proprie inițiativă într-o platformă civică intitulată „RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți”, pentru a opri modificarea Constituției în ceea ce privește redefinirea familiei.

Platforma a început să se coaguleze în luna mai a acestui an, iar manifestul, care are la bază principiul „Toți suntem cetățeni egali: RESPECT pentru toți! Drepturile omului și libertățile fundamentale nu se votează”, face apel la implicare și mobilizare în jurul acestui principiu și încurajează „solidarea civică pentru a susține valorile democratice, universalitatea drepturilor omului și destinul european al României în fața atacului urii, al discriminării și al agresivității”, informează Știripesurse.

Platforma « RESPECT » exprimă susținerea pentru familie și precizează că « cele mai mari amenințări la adresa acesteia sunt: sărăcia și corupția; distrugerea statului de drept; inegalitățile; lipsa de unitate, solidaritate, respect şi încredere reciprocă; violența în familie; accesul limitat la locuire și servicii medicale adecvate; mortalitatea maternă și infantilă ridicată; absența accesului egal la educație de calitate, inclusiv insuficiența creșelor și a grădinițelor; lipsa locurilor de muncă.

La baza Platformei se află un Grup de Inițiativă format din organizațiile Asociația Pro Democrația, APADOR-CH, Asociația ActiveWatch, Asociația ACCEPT, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Inițiativa România, Platforma Demos, precum și Oana Marinescu, în calitate de cetățean. Până pe data de 6 iunie, la ora 22.00, au aderat la platformă 87 de organizații, grupuri civice și cetățeni, ca membri și susținători ai platformei, pe lângă Grupul de Inițiativă. Asociația Pro Democrația asigură secretariatul Platformei, iar FDSC centralizează strângerea semnăturilor.