Cum salvăm berzele de la îngheţ. Ce sfătuiesc ornitologii

Cum salvăm berzele de la îngheţ. Ce sfătuiesc ornitologii

Specialiştii de la Societatea Ornitologică Română (SOR) au transmis că semnalul cel mai clar că o barză are nevoie de ajutor este atunci când aceasta se aproprie de oameni, după sute de persoane au sunat pentru a face sesizări de berze albe aflate în pericol.

„Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor. Dacă aţi văzut berze pe câmp, departe de oameni, acelea sunt berze care se odihnesc. De aceea evită oamenii. Sunt păsări care aşteaptă îmbunătăţirea vremii pentru a continua migraţia spre locurile de cuibărit. Barza albă este o pasăre de talie mare şi are nevoie de curenţii de aer cald pentru a continua migraţia. Fără aceşti curenţi ar avea un consum imens de energie în migraţie, nu ar putea ajunge să parcurgă distanţe de peste 200 de kilometri zilnic”, au transmis cercetătorii, citaţi de Hotnews.

De asemenea, Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la SOR, a specificat că „din păcate, drumul spre iad este pavat cu bune intenţii”, făcând referire la faptul că „s-a ajuns la situaţii când oamenii le fugăresc (berzele, n.r.) pe câmp pentru a le prinde şi a le duce în casă”.

„Ce nu ştiu ei – că acele berze au nevoie doar de odihnă în timpul migraţiei, iar asaltul omului asupra stolului nu face decât să le epuizeze şi să le pună în pericol”, a adăugat Bufnilă.

Astfel, sfaturile pe care ornitologii le-au transmis ca să evite astfel de situaţii sunt:

„1. Oferiţi hrană păsărilor care au coborat din cuib (peşte, carne crudă tăiată cuburi). Hrana le dă energie, pot rezista mai bine la frig.
2. Dacă este îngheţată, nu se poate mişca – atunci luaţi pasărea şi adăpostiţi-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei.
3. Limitaţi contactul cu barza, este pasăre sălbatică şi lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsaţi pasărea singură, să se calmeze.
4. Oferiti apă păsării, continuaţi hrănirea.
5. Din momentul în care îşi revine, eliberaţi pasărea. Nu eliberaţi pasărea seara, doar dimineaţa sau la ora prânzului.
6. Dacă pasărea este lovită, are aripa ruptă sau sânge, luaţi legatura cu un medic veterinar.”