Schimbări importante în privința RCA. Șoferii vor scăpa de completarea formularului de constatare amiabilă

Schimbări importante în privința RCA. Șoferii vor scăpa de completarea formularului de constatare amiabilă
Sursa Foto: Flickr.com

În România, firmele de asigurare sunt deja pregătite să introducă o schimbare importantă pentru șoferi, prevăzută de un proiect de normă conceput de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF).

Persoanele implicate în accidente nu se vor mai confrunta din toamnă cu completarea formularului de constatare amiabilă, ce prevede inclusiv realizarea unui desen care să prezinte dinamica accidentului, potrivit economica.net.

Specialiștii în RCA anunță schimbări importante

În cadrul unei conferințe internaționale dedicată domeniului asigurărilor, specialiștii au arătat că mai multe firme de asigurare din România au pregătită inclusiv soluția informatică prin care urmează să fie implementată constatarea amiabilă a accidentelor acoperite de RCA.

În prezent, în cazul accidentelor fără victime, șoferii sunt forțați să completeze un formular pe hârtie în care trebuie să prezinte, inclusiv printr-un desen, desfășurarea evenimentelor și pretențiile de daună.

Sistemul electronic ce urmează să fie implementat și în România va scăpa șoferii de a completarea mai multe foi, precum și desenul cu accidentul. Va fi suficienta încărcarea unei poze, iar aplicația va fi dotată inclusiv cu GPS, cu ajutorul căruia se va putea stabili locul și chiar dinamica accidentului, au suținut sursele citate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat în luna martie un proiect de modificare a normei 20, privind RCA, în care se propune inclusiv introducerea constatării amiabile electronice

Cele mai importante prevederi

Formularul Constatare amiabilă de accident” poate fi utilizat în relația cu asigurătorii fără a mai fi necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliția rutieră, în condițiile în care acesta este completat și semnat pe suport de hârtie sau electronic prin intermediul unor sisteme informatice de către ambii conducători de vehicule implicați în accident, potrivit sursei citate.

 • Asigurătorii RCA și BAAR stabilesc de comun acord modul în care se poate emite
  și utiliza formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic;
 • Formularul „Constatare amiabilă de accident” tipărit pe suport de hârtie conține
  două pagini autocopiative, ambele având aceeași valoare juridică, în conformitate cu
  anexa nr. 7, și instrucțiunile de utilizare a acestuia, prevăzute în anexa nr. 8;
 • Formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic reproduce
  același model grafic, conține aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu cea a
  formularului tipărit;
 • Modelul grafic și informațiile cuprinse în formularul „Constatare amiabilă de
  accident” sunt prevăzute în anexele nr. 7 și 8;
Urmăriți B1TV.ro și pe