Schimbări la acordarea concediilor medicale, de la 1 august: va fi în cel puţin două etape, împreună cu un plan de recuperare

Schimbări la acordarea concediilor medicale, de la 1 august: va fi în cel puţin două etape, împreună cu un plan de recuperare

De la 1 august, medicii vor acorda pacienţilor concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape.

În prima etapă, concediul poate dura cel mult trei zile. Dacă după aceste trei zile, medicul decide dacă va elibera certificatul de concediu medical în continuare, în funcţie de răspunsul pacientului la tratamentul prescris şi de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat.

Asta arată proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare, obţinut şi analizat de Economica.net.

De asemenea, tot de pe 1 august, intră în vigoare obligaţia medicilor să facă planuri de recuperare pentru majoritatea pacienţilor cărora le eliberează concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă.

La 1 august intră în vigoare o obligaţie nouă pentru medicii care eliberează concedii medicale. Aceştia vor întocmi planuri de urmărire a evoluţiei bolii pacienţilor cărora le acordă concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, potrivit OUG 74/2021, oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial la 30 iunie.

Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care pacientul care a primit concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă are obligația să le respecte, arată OUG 74 din 2021, potrivit sursei citate.

Medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriu care eliberează pacientului concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă au obligația întocmirii unui plan de urmărire a evoluţiei bolii, pe care beneficiarul concediului are obligația să îl respecte.

Măsurile fac parte dintr-un proiect de act normativ, iar în acest moment nu se aplică. Pentru a intra în vigoare, ordinul trebuie aprobat de MS şi CNAS şi publicat în Monitorul Oficial.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.