Se construiește primul centru pentru copiii cu adicții din România. Minorii dependenți de droguri, alcool sau jocuri de noroc vor beneficia de consiliere

Se construiește primul centru pentru copiii cu adicții din România. Minorii dependenți de droguri, alcool sau jocuri de noroc vor beneficia de consiliere
Sursa foto: Freepik.com

O nouă premieră va avea loc la noi în țară, de data aceasta, în județul Timiș. Va fi construit primul centru din țară dedicat copiilor care se confruntă cu adicții, fie că este vorba despre minori care consumă droguri, alcool sau au dezvoltat o dependență față de telefoane sau jocuri de noroc. Construirea unui astfel de centru, unde copiii cu diferite adicții vor fi consiliați pe termen lung, a devenit o necesitate cu destul de mult timp în urmă. Scopul este ca, odată lăsaţi să meargă acasă, riscul de recidivă să fie cât mai scăzut.

Deși greu de crezut, media de vârstă pentru consumul de droguri a ajuns, în ultimii ani, la 10-11 ani. există cazuri de copii de clasa a patra sau a cincea care au nevoie deja de ajutor în lupta cu substanţele interzise, potrivit Observator News.

Costul proiectului se ridică la cinci milioane de euro

Centrul din Timiş se adresează exclusiv minorilor care se confruntă cu dependența de droguri, alcool, telefoane sau jocuri de noroc. Acesta va fi situat în orașul Ciacova, pe un teren de peste 4000 de mp. Centrul va avea 10 saloane, cabinete de consultații și tratamente, o cameră de gardă, spații pentru terapii de grup și săli de kinetoterapie și sport. Însă, investiția este una pe măsură, iar costul realizării proiectului se ridică la cinci milioane de euro.

Inițiativa aparține unei asociaţii din Timișoara, din care fac parte medici psihiatri şi asistenți medicali, implicați și acum în recuperarea tinerilor cu adicţii.

„Acum a erupt, mergi în licee și o să vezi, discuți de cantități… Te sperii! Mi-am dat seama că nu este suficient să internezi copilul și apoi să nu se întâmple nimic cu el. Nu este suficient să îl internezi două săptămâni pe partea gravă și apoi îi dai drumul și nu-l mai urmărește nimeni, că se întoarce înapoi. Având în vedere că spitalul nostru nu poate oferi condițiile necesare – la cei cu adicții ai nevoie de condiții mai speciale – ai nevoie de o cameră de tratament, una de izolare, de psihologi, de psihoterapeuți, de art-terapie, de ergoterapie”, a spus Jean Podhorodețchi, asistent medical.

Județul Timiș, pe locul unu la numărul de minori care consumă droguri

În acest moment, intoxicațiile cu substanțe psihoactive sunt tratate în cadrul Secției de Toxicologie de la Spitalul „Louis Țurcanu” din Timișoara, apoi transferate în Clinica de Psihiatrie Pediatrică. Însă, există riscul ca după ce sunt externați, pacienții să se întoarcă la adicția care i-a adus în starea inițială.

„Acești acuți sunt îngrijiți în terapia intensivă și paturile de intoxicație. Mai apoi, din punct de vedere al dezechilibrului emoțional, psihic, sunt îngrijiți exact de persoanele care au depus proiectul către CJT. În completare, ce ar fi nevoie, dacă mut discuția la pacientul cronic, la consumatorul cronic, ar fi nevoie de o formulă în care el să fie îngrijit într-un tip staționar de zi sau o internare de lungă durată”, a declarat Mihai Gafencu – managerul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” Timișoara.

„Va trebui să cuprindă pe viitor și implicarea Inspectoratului Școlar, pentru profesori care să predea acolo… Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, cei de la Antidrog și toate instituțiile abilitate care luptă cu acest fenomen”, a spus Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.

Termenul pentru finalizarea proiectului este de 24 de luni. Dacă viitorul centru va avea succes, autorităţile promit să mai construiască încă trei sau patru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`