Se dau bani de la stat pentru mame. Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească părinţii

Se dau bani de la stat pentru mame. Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească părinţii
Foto: Pixabay

Mamele care nasc gemeni sau tripleți vor avea parte de o majorare cu 50% a indemnizației pentru creșterea copiilor. Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie, a decis Guvernul.

Mamele de gemeni sau tripleţi primesc în plus 50% din indemnizaţie

Mamele de gemeni sau tripleţi primesc de la 1 ianuarie 2023 în plus 50% din indemnizaţie pentru un trai mai bun, a anunțat  ministrul Familie, Gabriela Firea. Aceasta a punctat că în sfârșit s-a îndreptat o situație care era total în defavoarea mămicilor:

„Am propus și s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, cu sprijinul miniștrilor Muncii și Finanțelor cărora le mulțumesc. Reparăm, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor părinți.

Aceeași măsură se va aplica și pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului.

O nedreptate, în special în cazul femeilor care, până să devină mame, au fost active pe piața muncii și au avut salarii substanțiale, pentru care au plătit contribuții sociale pe măsură.

În cazul doamnelor care au indemnizația de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizațiile peste această sumă.

De exemplu, mama unor tripleți, care are valoarea indemnizației de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, începând cu al doilea, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa lunar 6.000 lei.

Suma maximă prevăzută de lege pentru această indemnizație rămâne 8.500 lei. Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizație de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei.

Statul va plăti în plus aproape 28 de milioane de lei în fiecare an, iar măsura va ajunge la familiile în care cresc acum aproape 4.700 de copii.

Era, fără îndoială, nevoie urgentă de aceste corecții. E o adevărată gură de oxigen pentru orice familie în care cresc doi sau mai mulți bebeluși în același timp și unde toate cheltuielile sunt duble, triple etc.

Mă bucur că acest model urmat și de alte state europene, de exemplu Austria, se va aplica și în România”, încheie Firea.

Mamele și tații care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului vor putea să lucreze fără să piardă banii de la stat. Atenție, însă, nu vor putea încasa mai mult de 10.500 de lei în decurs de 12 luni, anunță Antena3.

Exemplu:

– în 2022, mamă de tripleți (rezultă) indemnizație: 3000 de lei
– în 2023, mamă de tripleți (rezultă): 6000 de lei

Urmăriți B1TV.ro și pe