Se menține riscul maxim de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș. Până când este valabil avertismentul și care sunt zonele vizate

Se menține riscul maxim de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș. Până când este valabil avertismentul și care sunt zonele vizate
Sursa Foto: Captură Video/ Facebook/ Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont

Specialiştii transmis că, până miercuri seară, la ora 20:00, în Munţii Făgăraş este risc maxim de producere a unor avalanşe.

De asemenea, și în alte zone montane este risc însemnat ca straturile de zăpadă să se disloce, notează news.ro.

În Masivul Bucegi, în Munţii Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu, riscul de avalanşă este cotat cu patru pe o scară de la unu la cinci, iar pentru Munţii Rodnei, Călimani-Bistriţei şi Vlădeasa-Muntele Mare, riscul de avalanşă ese cotat cu trei din cinci.

Risc maxim de avalanşă în munţii Făgăraş și în alte zone montane

De marţi seară până miercuri seară, în Munţii Făgăraş este risc cotat de cinci din cinci de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri, în timp ce la sub 1800 de metri riscul este însemnat, de patru din cinci, potrivit buletinului nivometeorologic publicat de Salvamont România.

La peste 1800 de metri, stratul de zăpadă are 70-80 de centimetri, coeziunea între cristale este slabă, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt depozite de zăpadă care ajung şi la trei metri.

„În continuare, datorită structurii fragile şi puţin rezistente a zăpezii, vor fi condiţii de declanşare spontană a unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari, prin ruperea şi alunecarea stratului instabil din partea superioară, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări mici”, se arată în documentul citat.

Urmăriți B1TV.ro și pe