Sebastian Burduja, numit oficial ministru interimar al Educației / Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul

Sebastian Burduja, numit oficial ministru interimar al Educației / Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul
Foto: captura video.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, inovării şi digitalizării, a fost numit să asigure interimatul la ministerul Educației, după ce Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia aseară ca urmare a scandalului de plagiat în care a fost implicat.

Așadar, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat în cursul zilei de vineri decretul prin care a luat act de demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei, precum şi decretul prin care l-a desemnat pe Sebastian Burduja în funcția de ministru interimar.

Sebastian Burduja, intermiar la Educație

„Mă onorează propunerea Prim-Ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă, de a prelua ca interimar portofoliul de ministru al educației. Sunt recunoscător pentru încredere și conștient de provocări. Misiunea mea este să asigur funcționarea administrativă a Ministerului Educației pe perioada interimatului.
Nicio reformă nu e simplă. Nicio schimbare de paradigmă nu e acceptată de toată lumea. Dar toate acestea trebuie făcute, iar fără România Educată nu poate exista România Viitorului. Diferența între un politician oarecare și un om politic care are o șansă să scrie pagini de istorie stă într-un singur cuvânt: asumare.
Am lucrat alături de Sorin Mihai Cimpeanu în Guvern și îi mulțumesc pentru implicare. L-am văzut de multe ori la treabă, inclusiv în nopțile de dinaintea examenelor naționale. A pus suflet în ceea ce a făcut ca ministru, inclusiv în zecile de dezbateri ale legilor învățământului, în toată țara. A ținut deschise școlile în pandemie, a crescut semnificativ premiile pentru olimpici, iar în sectorul 1 a făcut ceea ce mulți alții nu și-au asumat (iar unii și-au arogat doar meritele): redeschiderea bazei Cireșarii pentru comunitate. Sorin Cîmpeanu este și membru al PNL Sector 1 și îi mulțumesc pentru colegialitate.
Partidul Naţional Liberal are resursele necesare pentru continuarea reformelor curajoase în educație. Sunt convins de asta. Până atunci, prioritatea mea este gestionarea cu răspundere a treburilor de la MCID și Ministerul Educației.
Vă mulțumesc tuturor pentru mesaje și gândurile bune. Înainte, împreună”, a scris Sebastian Burduja pe contul său de Facebook la scurt timp după ce a preluat interimatul la Ministerul Educației.

Cîmpeanu, acuzat de plagiat de Emilia Șercan

Amintim că jurnalista Emilia Șercan a descoperit că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. El și-a însușit 13 capitole, trecându-se drept autor în locul autorilor originali atât în ediția din 2006, în care a fost descoperit plagiatul, cât și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă. Ulterior, jurnalista a demonstrat cu fotografii că respectivele lucrări au fost și vândute elevilor.

De asemenea, Cîmpeanu a solicitat anul trecut Universității de Științe Agronomice să-i analizeze teza de doctorat. Abia luna trecută, el a publicat răspunsul instituției, care preciza că teza „respectă normele eticii universitare şi deontologiei cercetării”, nefiind constatate „niciun fel de abateri de la normele de etică”. Numai că data și numele profesorilor care au făcut aceste constatări au fost acoperite cu markerul.

Sorin Cîmpeanu a reacționat extrem de „elegant”, numindu-i pe cei care-l acuză „un fel de habarniști”.

„Pe cei care îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei îi anunţ că nu vor reuşi să facă acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii şi tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili să diferenţieze un îndrumător de lucrări practice sau un caiet de seminar cu o lucrare ştiinţifică.

Un îndrumător de lucrări practice a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor. Un îndrumător de lucrări practice cuprinde monograme, cuprinde legi, cuprinde formule şi scheme de calcul, cuprinde diagrame şi tabele care nu pot fi schimbate şi care nu trebuie să fie schimbate. Cei care lansează aceste acuze sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”, spusese Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Consilierul prezidențial Ligia Deca ar urma să fie numită la Ministerul Educației în locul lui Sorin Cîmpeanu

În locul lui Sorin Cîmpeanu (PNL), care și-a dat demisia după un scandal de plagiat, ministru al Educației ar putea deveni Ligia Deca, în prezent consilier Prezidențial în Departamentul Educație și Cercetare, informează G4Media, care citează mai multe surse. Deca e și lector universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA.
Urmăriți B1TV.ro și pe