Șeful OMV e vizat de o plângere la Parchetul anticorupție din Austria. Rainer Seele e acuzat de abuz de încredere și acceptare de foloase

Șeful OMV e vizat de o plângere la Parchetul anticorupție din Austria. Rainer Seele e acuzat de abuz de încredere și acceptare de foloase
Foto: Hepta - Konstantin Chalabov

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom,este vizat de o plângere anonimă depusă în august 2020 la Parchetul anticorupție din Austria, în care este acuzat de abuz de încredere, acceptare de foloase și încălcarea legislației corporative. Reprezentanții OMV au declarat că nu au cunoștință despre o astfel de plângere, dar informația a fost confirmată deun purtător de cuvânt al Parchetului pentru o publicaţie austriacă

Potrivit plângerii, Rainer Selee este acuzat de abuz de încredere, acceptare de foloase și încălcarea legislației corporative, în legătură cu tranzacția prin care OMV a preluat 39% din acțiunile companiei petrochimice Borealis, la care deținea deja 36%. OMV a cumpărat acțiunile de la fondul de investiții Mubadala Investment Company din Abu Dhabi, iar publicația Kurier vorbește despre zvonurile din sector potrivit cărora OMV ar fi plătit o sumă supra-evaluată grupului din Emiratele Arabe Unite.

Conform Kuriercitat de G4Media, autorul anonim al plângerii susține că prejudiciul estimat produs companiei OMV ar fi de un miliard de euro. Concret, Selee este acuzat că ar fi acceptat o valoare supra-evaluată a acțiunilor Borealis, în ciuda faptului că evoluția financiară a companiei între data la care s-a făcut evaluarea (decembrie 2019) și cea la care s-a încheiat afacerea (martie 2020) a fost una negativă.

În trecut, Rainer Seele a deținut o poziție non-executivă în conducerea Borealis. El este acuzat în plângerea depusă la parchet că nu ar fi prezentat conducerii OMV o prognoză a acțiunilor Borealis și că nu ar fi prevăzut în trazancție o clauză care să permită, după caz, stopare sau renegocierea prețului ca urmare a unei eventuale evoluții neașteptate a pieței. Publicația Kurier susține că o clauză de acest gen este comună în toate celelalte contracte ale OMV, dar nu și în tranzacția cu fondul Mubadala.

Tags:
Ultima oră
07:42 - „Nu, nu, nu! O seară bună!”. Gică Hagi a plecat de la interviu, când a primit această întrebare…
07:28 - Liviu Dragnea, atac la adresa lui Dacian Cioloș: „Foarte slab. Nu are toate butoanele la el”. Ce reproșează PSD-ului
07:14 - USR, cu gândul la alegerile anticipate. Cătălin Drulă: „Până la urmă, e corect să ne întoarcem către electorat, dacă nu se poate rezolva criza politică”
23:54 - În stațiunile din sudul litoralului s-ar putea da undă verde la construcția de clădiri cu mai mult de 9 etaje
23:37 - Incendiu în baia unui apartament din Târgoviște. ISU Dâmbovița: Au fost evacuați 15 locatari
23:20 - Cine este Rebeka Daniel, fata de 17 ani care i-a lăsat cu gura căscată pe jurații de la SuperStar (Pro TV)
22:49 - Anca Dumitra, dezvăluiri inedite. Frumoasa actriță din „Las Fierbinți” (Pro TV), despre posibilitatea de a deveni mămică: „Când se vrea, se dorește…” (FOTO)
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)