Sindicaliștii, revoltați: Foștii deținuți ar urma să primească despăgubiri și de 12.000 de euro, un premiu la care românul plătitor de impozite nu poate visa. Victimele sunt cele care ar trebui despăgubite

Sindicaliștii, revoltați: Foștii deținuți ar urma să primească despăgubiri și de 12.000 de euro, un premiu la care românul plătitor de impozite nu poate visa. Victimele sunt cele care ar trebui despăgubite

Hotărârea ministrului Justiției de a acorda despăbugiri foștilor deținuțicare au stat în penitenciare în condiții improprii stârnește revoltă în rândul sindicaliștilor din sistemul penitenciar. Aceștia i-au transmis lui Tudorel Toader o listă de amendamente la proiectul la care acesta a anunţat că lucrează.

„Conform estimărilor noastre, la o durată medie a pedepsei executate de 4 ani, foștii deținuți ar urma să primească între 8.000 și 12.000 de Euro, conform cifrelor avansate de către ministrul Justiției. Un premiu la care românul plătitor de impozite nu poate visa, deși dacă se aplică criteriile din legea recursului compensatoriu la România, am constata că trăim cu toții într-o țară improprie”, atrag atenţia, într-un comunicat, sindicaliştii din Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Totodată, sindicaliștii îl acuză pe ministrul Tudorel Toader că minte: ”Precizam ca ministrul justitiei denatureaza adevarul pretinzand* ca CEDO ne obliga la aceasta masura. O afirmatie la fel de falsa pe cat a fost cea indelung vehiculata referitoare la o pretinsa amenda de 80 de milioane de euro. In realitate CEDO ne obliga la masuri care sa modernizeze sistemul penitenciar si nu ne impune nici gratieri mascate si nici premii pentru infractori”.

Iată propunerile sindicaliștilor:

”1. Plata acestei despagubiri sa se faca pentru toti detinutii care au stat in conditii improprii, daca scopul este acela de a repara o nedreptate. Cu siguranta ca aceste conditii nu au fost improprii doar in perioada 2012 – 2017.

2. Plata acestei despagubiri sa se faca in mod egal pentru fiecare zi de serviciu in conditii improprii pentru angajatii sistemului penitenciar. Daca situatia este atat de grava, consideram ca toti cei care au trait si lucrat in aceste conditii trebuie sa fie despagubiti.

3. Plata acestei despagubiri sa fie acordata si victimelor infractiunilor in cuantum cel putin egal cu cea a infractorului. Consideram ca daca Statul Roman isi poate permite sa premieze hoti, talhari, corupti, criminali trebuie sa poata plati o despagubire si victimelor sau familiilor acestora pentru suferintele indurate”.