ŞOC: Bugetarii NU vor mai avea liber pe 24 Ianuarie? ANUNȚUL a fost confirmat

ŞOC: Bugetarii NU vor mai avea liber pe 24 Ianuarie? ANUNȚUL a fost confirmat

Data de 24 ianuarie este declarată zi liberă pentru angajaţii din România. Cu toate acestea, există câteva categorii de salariaţi care vor face excepţie de la regulă vineri şi nu se vor putea bucura de prima minivacanţă din acest an.

MEGA VEDETĂ DIN ROMÂNIA, DEZBRĂCATĂ COMPLET: ȘI-A MÂNGÂIATZONELE INTIME ȘI A INTRAT ÎN… (GALERIE FOTO NECENZURATĂ)

Indiferent dacă zilele libere pică în timpul săptămânii sau în weekend, sunt angajaţii care vor lucra în prima minivacanţă din acest an. Există departamente în care activitatea zilnică nu se poate suspenda, precum unităţile santitare sau de alimentaţie publică, unde prevederile nu se aplică, după cum relatează Cancan.ro.

Ce vor face angajaţii care lucrează în zilele libere şi ce amenzi riscă angajatorii?

Potrivit Codului Muncii,angajaţii care lucrează în zilele declarate libere au posibilitatea de a alege compensaţii financiare pentru activitatea depusă, sau pot recupera liberele în următoarele 30 de zile. Dacă nu se recuperează liberele sporul financiar de care angajaţii beneficiazănu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în timpul programului normal de lucru, potrivit Cancan.ro. În cazul în care angajatorii nu acordă compensaţii financiare sau zile libere pentru departamentele care muncesc în minivacanţă, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Anul acesta salariaţii români au parte de 15 zile libere legale în 2020, iar 11 dintre acestea vor pica în timpul săptămânii:

24 Ianuarie:Unirea Principatelor Române
17 Aprilie: Vinerea Mare
19 Aprilie:Paştele Ortodox
20 Aprilie:A doua zi de Paşte Ortodox
1 Mai:Ziua Muncii
1 Iunie:Ziua Copiluli
7 Iunie:Rusalii
8 Iunie:A doua zi de Rusalii
15 August:Sfânta Maria
30 Noiembrie:Sfântul Andrei
1 Decembrie:Ziua Naţională a României
25 Decembrie:Crăciunul
26 Decembrie:Adoua zi de Crăciun