Solstiţiul de iarnă 2022: Noaptea magică în care se deschid cerurile. Ce e bine să faci în cea mai scurtă zi din an

Solstiţiul de iarnă 2022: Noaptea magică în care se deschid cerurile. Ce e bine să faci în cea mai scurtă zi din an
Sursa Foto: Pixabay.com

Solstițiul de iarnă marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică şi cea mai scurtă zi din an.

Acest eveniment astronomic este legat de mişcarea anuală a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui.

Când va fi cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de iarnă 2022 are loc pe data de 21 decembrie, la ora 23:38, și va marca și cea mai scurtă zi din an, care va fi de 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi și mai lungă, de 15 ore și 10 minute, arată Observatorul Astronomic Amiral Urseanu.

Astfel, odată cu solstițiul de iarnă, lumina zilei va începe să crească cu aproximativ 3 minute zilnic, fenomen ce se va întâmpla până pe 21 iunie 2023, atunci când va avea loc echinocțiul de vară.

Tradiții, obiceiuri și superstiții importante pentru români

Potrivit folclorului românesc, pe 21 decembrie, în ziua solstițiului de iarnă, răul și binele se bat. Cerurile se deschid, dar la fel și străfundurile.

Din moși strămoși se perpetuează ideea că nu este bine să fii singur în ziua solstițiului, deoarece dacă în cea mai scurtă zi din an nu te bucuri alături de toți cei dragi, așa vei fi întotdeauna.

Pe 21 decembrie 2022, oamenii sunt sfătuiți să dea de pomană oamenilor sărmani. Mai mult, dacă de solstițiul de iarnă vei avea o gândire negativă, există riscul să ai parte numai de probleme în anul ce urmează, potrivit fanatik.ro.

Tradiția mai spune că, în această zi, oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului, lucru care se mai păstrează în unele sate din România.

De asemenea, în trecut, oamenii sacrificau animale. Această practică a fost ulterior înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui stejar sau brad, care era tăiat și apoi ars.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`