Solstițiul de iarnă 2022, cea mai scurtă zi din an. Când are loc și ce semnificație are în tradiția populară

Solstițiul de iarnă 2022, cea mai scurtă zi din an. Când are loc și ce semnificație are în tradiția populară
Solstițiul de iarnă 2022, cea mai scurtă zi din an. Când are loc și ce semnificație are în tradiția populară. Foto: Pixabay

Potrivit tradiţiei populare, în noaptea solstiţiului de iarnă cerurile se deschid, iar toate dorinţele devin realitate.

Solstițiul de iarnă 2022 va avea loc la data de 21 decembrie, la ora 23:38, și va marca și cea mai scurtă zi din an, care va fi de 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi și mai lungă, de 15 ore și 10 minute.

Cea mai scurtă zi din an

21 decembrie este cea mai scurtă zi a anului 2022, iar timp de trei luni, până la echinocțiul de primăvară, durata de lumină începe să crească treptat până ce  aceasta va deveni egală cu noaptea.

Solstițiul de iarnă marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică şi cea mai scurtă zi din an. Acest eveniment astronomic este legat de mişcarea anuală a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui.

La data solstițiului de iarnă, pe 21 decembrie, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. Așadar, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi și mai lungă, de 15 ore și 10 minute.

Lupta dintre bine și rău

Potrivit folclorului românesc, pe 21 decembrie, în ziua solstițiului de iarnă, răul și binele se bat. Cerurile se deschid, dar la fel și străfundurile. În noaptea solstițiului de iarnă, oamenii trebuie să gândească pozitiv și să-și îndrepte toate rugile către cer. Cei care vor gândi negativ pe toată durata zilei, vor avea parte de greutăți în tot anul 2023, scrie Antena3.

Tradiția mai spune că, pe 21 decembrie, oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului, lucru care se mai păstrează în unele sate din România.

De asemenea, în trecut, de solstițiul de iarnă oamenii sacrificau animale. Această practică a fost ulterior înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui stejar sau brad, care era tăiat și apoi ars.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră