SOR: Numărul pelicanilor din România a crescut (FOTO)

SOR: Numărul pelicanilor din România a crescut (FOTO)
Foto: indeltadunarii.ro

Societatea Ornitologică din România (SOR) a făcut parte dintr-un proiect ce a avut ca scop detalierea numărului de pelicani din Europa de Sud Est.Recensământul Internațional al Pelicanilor a fost organizat de "Society for the Protection of Prespa (SPP) și Hellenic Ornithological Society (HOS) dinGrecia.

Numărătoarea pelicanilor a avut loc simultan în Grecia, Albania, Muntenegru, Turcia, Bulgaria și România, pe parcursul a trei zile – 6-7-8 mai.

Potrivit studiului, în țara noastră sunt prezente două specii de pelicani – pelicanii creți (Pelecanus crispus) și pelicanii comuni (Pelecanus onocrotalus).

Pelicaniisunt păsărilezburătoare cele mai mari din țara noastră și au devenit adevărate simboluri ale Deltei Dunării. Biologii de la SOR au acoperit Bazinul Dunării și lacurile adiacente, Oltul inferior, litoralul Mării Negre și lacurile din vecinătate, zona lagunară Razelm-Sinoe, iar o parte din Delta Dunării a fost monitorizată prin survol. O altă parte a Deltei și a zonei lagunare a fost monitorizată de rangerii și agenții de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, ARBDD.

Foto: SOR

Acțiunea la care a luat parte și SOR nu este prima de acest fel, încă din anii 2000 se realizează constant monitorizări ale coloniilor de pelicani din Delta Dunării. La acesteacțiuni aucontribuit cei de laARBDD și Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Delta Dunării din Tulcea. Noutatea monitorizării din acest an o reprezintă zona care a fost monitorizată, acțiunea cuprinzând simultan mai multe țări din Balcani. Cercetarea a avut loc în sezonul de reproducere, scopul fiind acela de a avea o imagine cât mai corectă asupra efectivelor totale aparținând celor două specii, precum și asupra proporției dintre adulți și imaturi în populațiile acestora. Aceste informații sunt esențiale pentru elaborarea și planificarea corectă a măsurilor de conservare.

Foto: SOR

În ceea ce privește numărul de pelicani comuni, cea mai mare colonie din Europa se găsește în zona Roșca-Buhaiova. Locația a fost menționată ca și colonie de pelicani comuni de mai bine de un secol, însă în prezent colonia s-a extins mult în latura de nord-vest.

Față de anul 2015, anul 2016 a reprezentat un pas în față pentru pelicanii creți. Anul trecut, doar în Delta Dunării a fost constatată o mortalitate de proporții, minim 121 de pelicani creți (Pelecanus crispus) fiind victime ale gripei aviare.

Conformcercetărilor finale, în România există un numar de 19. 993 de pelicani comuni și 534 de pelicani creți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - România ar putea intensifica forajele în apele de mare adâncime din Marea Neagră, din cauza creşterii preţului la gaze
00:04 - Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor
23:55 - Rusia, la un pas de incapacitate de plată. Decizia fără precedent anunțată de trezoreria SUA
23:54 - Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
23:54 - Sorana Cîrstea sare în apărarea colegilor ruși: „Ce a făcut Wimbledon arată zero umanitate”
23:28 - Iulian Paraschiv (Agenția Națională pentru Romi), despre noul ajutor pentru pensionari: Guvernul ar fi dorit să dea mai mult, dar ne raportăm la resursele pe care le avem. Crizele actuale impun măsuri de moment (VIDEO)
23:13 - Belarus recunoaște că furnizează arme Rusiei. Oficial de la Minsk: „Desfășurăm lucrări de cercetare și dezvoltare, inclusiv luând în considerare experiența evenimentelor din Ucraina”
23:00 - Nelu Varga, replică acidă după declarațiile ironice ale lui Dan Șucu, noul finanțator al Rapidului: „Dacă nu ştie cine e ‘domnul Varga’, îi recomand să o întrebe pe soţia dânsului”
22:55 - Erdogan va accepta cererile Suediei și Finlandei de aderarea la NATO doar atunci când preocupările legate de securitate ale Turciei sunt satisfăcute
22:43 - „E culmea tupeului!”. Conducerea Consiliului Concurenței insistă să-și asigure protecție de la SPP, acuză deputatul PSD Radu Cristescu