O femeie de 68 de ani cu arsuri grave va fi transferată de la Piteşti la Timişoara. Ministrul Sănătăţii: În Bucureşti nu mai sunt locuri, dar nu s-a pus problema refuzului

O femeie de 68 de ani cu arsuri grave va fi transferată de la Piteşti la Timişoara. Ministrul Sănătăţii: În Bucureşti nu mai sunt locuri, dar nu s-a pus problema refuzului

O femeie în vârstă de 68 de ani care a suferit arsuri şi care se află în stare gravă la la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti va fi transferată la un spital din Timişoara, pentru că la Bucureşti nu mai sunt locuri.
Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a precizat că nu s-a pus problema refuzului primirii pacientei de către spitalele din Bucureşti.

„Din informaţiile pe care le am, inclusiv de la spitalul din Piteşti – informaţiile le am de la directorul medical -, a fost nevoie ca pacienta să fie stabilizată, dar nu s-a pus problema refuzului. În momentul în care Comitetul Operaţional a fost anunţat, s-a căutat un loc. Având în vedere suprafaţa arsurii – de 40% -, arsuri de gradul II-III, că nu-i sunt afectate căile respiratorii, saturaţia fiind foarte bună, peste 90, atunci s-a luat decizia transferului în Timişoara, acolo unde poate fi tratată”, a spus Sorina Pintea, la Antena 3.

„Secția (din Timişoara, n.r.) poate trata pacienții arși, are nevoie de dotări pentru a trata mari arși. Din păcate, achiziția de aparatură a început să fie făcută doar anul acesta. În 4-8 săptămâni să poată fi livrate aparatele”, a mai spus Pintea.

„Am fost informată de cei de la Comitetul Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă, ei au abilitatea de a găsi locuri pacienţilor critici acolo unde este obligatoriu să fie trataţi. Nu s-a pus niciodată problema unui refuz. S-a pus problema căutării unui loc pentru această pacientă având în vedere patologia pe care o are. De altfel, în toate ţările din Europa există instituţia transferului, inclusiv transferului unui pacient dintr-un salon de mari arşi într-un salon de terapie intensivă, dacă starea lui o impune”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că nu se impune, cel puţin pentru moment, transferul pacientei în străinătate.
„Transferul – doar la Timişoara, în străinătate, nu. Dar dacă apar alte cazuri – în acest moment în Bucureşti într-adevăr nu mai sunt locuri -, atunci se pune problema transferului inclusiv în străinătate. Dar nu se pune problema refuzului”, a subliniat Pintea.

Femeia în vârstă de 68 de ani a fost transportată în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce a căzut pe o plită electrică şi a suferit arsuri pe o suprafaţă mare a corpului.