Sorina Pintea, trimisă în judecată de DNA pentru luare de mită în formă continuată

Sorina Pintea, trimisă în judecată de DNA pentru luare de mită în formă continuată
foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Emanuel Titus iliesi

DNA a trimis-o în judecată pe Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, pentru două acte de luare de mită, fapte pe care le-ar fi comis, spun procurorii, pe vremea când era managerul Spitalului Județean Baia Mare. Pintea își anunțase demisia de la conducerea unității medicale, în acest context, dar a revenit apoi asupra deciziei. În cele din urmă, ea a fost înlocuită, prin ordin de ministru, cu George Oros.

Sorina Pintea, trimisă în judecată de DNA pentru fapte de corupție

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat, joi, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a Sorinei Pintea, fost ministru al Sănătății din partea PSD. Aceasta este acuzată de luare de mită, în formă continuată. Cele două acte ar fi fost comise, spun procurorii, pe vremea când era manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare. Dosarul va fi judecat la Tribunalul București.

Procurorii o acuză pe Pintea că, în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, sumele de 10.000 de euro, respectiv 120.000 lei. Banii reprezentau 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente” din spitalul pe care Pintea îl conducea. Contractul a fost încheiat anul trecut de unitatea spitalicească și societatea comercială.

„Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în incinta unității medicale pe care o conducea, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se arată în rechizitoriul DNA.

În acest caz, procurorii au pus sechestru asiguratoriu pe două terenuri aparținând fostului ministru.

„Anterior sesizării instanței de judecată cu prezentul rechizitoriu, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fizică, în sarcina acesteia fiind reținută infracțiunea de complicitate la luare de mită în formă continuată”, se mai arată într-un comunicat al Direcției.

Sorina Pintea a pierdut șefia Spitalului Județean Baia Mare

Pe 29 februarie, fostul ministru a fost reținut într-un dosar de corupție vizând un contract de achiziții de echipamente împotriva noului coronavirus. Inițial, Sorina Pintea a fost plasată în arest preventiv, dar la câteva zile instanța a dispus definitiv trecerea ei sub control judiciar.

În acest context, Pintea și-a înaintat demisia din funcția de manager al Spitalului Județean Baia Mare, dar apoi s-a răzgândit.

Într-o ședință de Guvern, premierul Ludovic Orban i-a solicitat ministrului Sănătății să o demită pe Pintea de la conducerea spitalului, lucru care s-a și întâmplat. În loc a fost numit, ca interimar, liberalul Alexandru George Oros.

În acest dosar a fost audiat la DNA și parlamentarul PSD Liviu Pop. Asta după ce fiul Sorinei Pintea, Ionuț Pintea, a susținut că a avut o întâlnire cu denunțătorul mamei lui, care i-ar fi spus că unele tranșe de bani au ajuns la Pop. Acesta a negat categoric acuzațiile.

Urmăriți B1TV.ro și pe