SpaceX a lansat 4 astronauți către Stația Spațială Internațională. În premieră, compania lui Elon Musk a folosit o rachetă și o capsulă reciclate pentru un zbor cu echipaj uman (VIDEO)

SpaceX a lansat 4 astronauți către Stația Spațială Internațională. În premieră, compania lui Elon Musk a folosit o rachetă și o capsulă reciclate pentru un zbor cu echipaj uman (VIDEO)
foto: Facebook @ NASA

O navă spațială SpaceX Crew Dragon, având la bord patru astronauți din trei țări diferite, a decolat vineri dimineață din statul american Florida, de la Centrul Spațial Kennedy al NASA. Lansarea a marcat cel de-al treilea zbor cu echipaj pus în scenă de compania privată a lui Elon Musk, însă premiera a fost folosirea unei rachete și a unei capsule cu care s-a mai zburat anterior.

Lansarea de vineri dimineață, din SUA, pare să anunțe la orizont o nouă eră în materie de explorare a spațiului, deoarece, într-o premieră absolută, pentru această misiune au fost utilizate aceeași rachetă Falcon 9 care a trimis patru astronauți la Stația Spațială Internațională în noiembrie 2020, respectiv aceeași capsulă Crew Dragon care i-a dus și i-a adus înapoi pe cei doi astronauți în timpul primului zbor cu echipaj efectuat de SpaceX în mai 2020, transmite abc News.

#1

SpaceX, compania lui Elon Musk, a lansat 4 astronauți către Stația Spațială Internațională, folosindo rachetă și o capsulă reciclate pentru un zbor cu echipaj uman în premieră

Echipajul este alcătuit din astronauții Shane Kimbrough și Megan McArthur de la NASA, astronautul Akihiko Hoshide de la agenția niponă de explorare a spațiului și Thomas Pesquet de la Agenția Spațială Europeană (ESA).

Capsula Crew Dragon, intitulată generic „Endeavour”, este chiar cea care în mai 2020 îi transporta pe astronauții NASA Robert Behnken și Douglas Hurley către stația spațială. Totodată, la lansarea de vineri, Endeavour a fost propulsată în spațiu de racheta SpaceX Falcon 9, care a fost carbonizată la misiunea din noiembrie 2020.

#2

SpaceX a făcut din reciclare o piatră de temelie pentru planul său de afaceri, sperând că recuperarea și renovarea instrumentelor de tip hardware va reduce costurile zborurilor spațiale. Deși compania a reutilizat motoare și nave spațiale la zeci de lansări de satelit și marfă în ultimii ani, compania refolosește în premieră aceste mijloace tehnice pentru un zbor cu echipaj.

„M-am întâlnit cu echipajul noaptea trecută, sunt gata să pornească”, declara Steve Jurczyk, administratorul în exercițiu al NASA, la o conferință de presă desfășurată înaintea lansării, miercuri, la Centrul Spațial Kennedy. „I-am întrebat ce așteaptă cel mai mult în această misiune, și au spus lansarea și să ajungă la stație, și să se apuce de treabă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe