Specialiștii avertizează: Majoritatea pateurilor din supermarketuri conţin E-uri nocive

Specialiștii avertizează: Majoritatea pateurilor din supermarketuri conţin E-uri nocive

Majoritatea pateurilor din supermarketuri conţin E-uri nocive. Asta este concluzia unui studiu realizat recent de specialiştii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Consumul în exces al acestor produse au efecte negative asupra sănătăţii, susţin şi experţii ANPC. Studiul a fost realizat în perioada iulie – august şi a luat în calcul 46 de tipuri de pateuri.

Rezultatele publicate de specialiştii ANPC sunt tulburătoare. Numai aproximativ 6% dintre pateurile analizate nu conţin substanţe suspecte. În rest, aproape 20% au două E-uri, 13%, 6 iar peste 8% au în componenţă 9 E-uri.

Pe primul loc se află pateurile cu 10 E-uri: pateul de porc de la Hame şi pateul marca TiP de la Real.

În aceste condiţii, experţii din domeniu le recomandă românilor să consume cât mai puţine pateuri ce conţin E-uri.

„Excesul de pate poate fi dăunător. Ghinionul e că este şi foarte bun, dar noi le recomandăm pacienţilor să îl consume moderat. Toate trebuie făcute cu măsură! Ceea ce este important e ca eticheta pateului să fie citită înainte de cumpărare”, a declarat Nicolae Hîncu, preşedintele de onoare Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, potrivit adevarul.ro.

Iar motivul este evident. „Orice substanţă chimică nouă pe care o percepe organismul este nocivă. Prin acumulare, în timp, evident că pot apărea şi problemele de sănătate, dar asta în cazul persoanelor care consumă zi de zi astfel de produse”, a precizat academicianul Constatin Ionescu –Târgoviște.