Spectacolele-pilot, un succes. O persoană din 1.300, infectată cu coronavirus după participarea le evenimentele culturale. Bogdan Gheorghiu: Este foarte posibil ca infectarea să se fi produs la o dată ulterioară evenimentului (VIDEO)

Spectacolele-pilot, un succes. O persoană din 1.300, infectată cu coronavirus după participarea le evenimentele culturale. Bogdan Gheorghiu: Este foarte posibil ca infectarea să se fi produs la o dată ulterioară evenimentului (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O singură persoană a fost testată pozitiv cu coronavirus în urma participării la evenimentele-pilot culturale care au avut loc la București și la Cluj-Napoca. Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii Talk B1, prezentată de Irina Petraru, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că este posibil ca nici acestă persoană să nu se fi infectat în urma participării la eveniment, întrucât aceasta a fost diagnosticată cu COVID-19 după opt zile.

O singură infectare cu coronavirus după spectacolele-pilot organizate la București și Cluj-Napoca

”Au participat 1.300 de persoane la cele patru evenimente – trei în interior și unul în aer liber. La București am avut trei evenimente – două în interior și unul în aer liber –, la Cluj, unul în interior. În București nu a fost identificat niciun caz, în Cluj-Napoca, o singură persoană a fost depistată pozitiv în urma efectuării unui test rapid în data de 23 mai, asta înseamnă la opt zile după desfășurarea evenimentului. Persoana în cauză era vaccinată cu schema completă de imunizare, cu mai mult de zece zile de la administrarea acesteia. Acest caz unic nu este statistic relevant sau reprezentantiv pentru evenimentele-pilot în ansamblu, mai ales că este foarte posibil ca infectarea să se fi produs la o dată ulterioară evenimentului.

Pe recomandările Organizației Mondiale a Sănătății apare intervalul între patru și șase zile, ca termen de care poate fi legată o eventuală infectare de un context sau eveniment”, a explicat ministrul Culturii.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Bogdan Gheorghiu:Este o dovadă în plus că evenimentele culturale se pot organiza în condiții de siguranță

Întrebat dacă astfel de evenimente vor mai fi organizate, Bogdan Gheorghiu a răspuns: ”Nu avem de ce să mai facem astfel de evenimente pentru că contextul general va permite desfășurarea de evenimente. Evenimentele-pilot au avut rolul de a confirma ce am afirmat în ultimul an, și anume că acțiunile culturale nu reprezintă o sursă pentru focarele de infecție, că publicul participant este unul responsabil și că putem oferi acea predictibilitate pe care sectorul cultural o solicită și de care avem cu toții nevoie. Este o dovadă în plus că evenimentele culturale se pot organiza în condiții de siguranță, independent de rata cumulată a infectărilor. Totodată, soluția este și trebuie să rămână vaccinarea”.

Cele patru evenimente-pilot au avut loc între 14 și 16 mai. Este vorba despre spectacole de teeatru și operă care au fost puse în scenă la Opera Națională și Teatrul Național din București și la Opera din Cluj-Napoca.