Spitalele din Timișoara, fără căldură. Subprefectul de Timiș: Situația este gravisimă. Încălzirea pe curent ar putea duce la tragedii ca la Piatra Neamț, București și Constanța

Spitalele din Timișoara, fără căldură. Subprefectul de Timiș: Situația este gravisimă. Încălzirea pe curent ar putea duce la tragedii ca la Piatra Neamț, București și Constanța
Foto: Pixabay

Ovidiu Drăgănescu, subprefectul de Timiș, a vorbit despre criza din Timișoara, unde inclusiv spitalele au rămas fără căldură, și a avertizat că o eventuală încălzire pe curent ar putea duce la tragedii cum au fost cele de la Piatra Neamț, București și, cea mai recentă dintre ele, Constanța.

Ce a spus subprefectul de Timiș despre lipsa căldurii din spitalele Timișoarei

„Azi Delgaz Grid a început operațiunea de deconectare a celor 8 locuri de consum aparținând companiei locale de termoficare Colterm s.a. E-on nu mai livrează gaz pentru că nu s-au plătit facturile, iar primaria Timișoara nu a reușit să convingă un alt furnizor de ultimă instanță să preia rolul E-on. Nimeni nu mai vrea să vândă gaz Coltermului, poate și fiindcă va intra în insolvență”, a scris, marți, pe Facebook, subprefectul Ovidiu Drăgănescu, care are și atribuții de prefect.

Potrivit oficialului, managerii de spitale spun că deja s-au răcit circuitele de încălzire.

„Directorul Colterm m-a informat că până dimineață sistemul de încălzire va rămâne intr-o ușoară inerție și caloriferele vor mai fi calde. Am convocat o întâlnire online cu managerii de spitale și am aflat că deja s-au răcit circuitele de încălzire. Din toate unitățile spitalicești cu multe secții aflate în diverse clădiri, doar Spitalul V. Babeș și Spitalul modular militar de la fostul stadion C.F.R dispun de căldură în regim propriu”, a adăugat Ovidiu Dragănescu.

El a subliniat că situația este una „gravisimă” pe fondul actualei crize sanitare.

„O situație gravisimă în contextul pandemiei de covid19, dar și pentru toți pacienții ce ies din operații sau sunt la secțiile ATI. Singurele alternative sunt aproape inaplicabile: încălzire pe curent, ceea ce poate duce la supraîncărcare și accidente și tragedii ca la Piatra-Neamt, București sau Constanța, ori cu ajutorul instalațiilor de climă, dar la temperaturi negative ele se pot bloca de la înghețarea apei eliminate”, a mai spus subprefectul de Timiș.

Ovidiu Drăgănescu a explicat că, dacă nu mai dispun de apă caldă menajeră, spitalele ar putea pierde chiar și autorizația de funcționare.

„Am căutat soluții la ministerul energiei și la guvern, dar un ajutor imediat din rezerva de stat nu poate fi aprobat decât prin ordonanță de guvern, ceea ce imposibil acum deoarece un guvern demis nu poate adopta, constituțional, un asemenea act. Caut în continuare o soluție care să ajute Colterm să repornească alimentarea cu agent termic a Timișoarei”, a mai precizat subprefectul.