Ancheta privind banii utilizați de SRI pentru punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere

Ancheta privind banii utilizați de SRI pentru punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere

Comisia parlamentară de control al activității SRI a anunțat că dorește să demareze o anchetă privind modul în care au fost cheltuiți banii pentru punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică de către SRI, cât și dacă acești bani au fost recuperați de serviciu de la Ministerul Public, având în vedere că toate aceste servicii au fost făcute în interesul altor instituții de către SRI, anunță g4media.ro.

Peste 3 milioane de persoane au fost supravegheate în baza a 311.000 de mandate de supraveghere emise între 2005 și 2016, se arată într-un raport parțial întocmit de către comisia SRI. Dintre aceștia, 100 sunt parlamentari din legislatura 2012-2016, cât și majoritatea membrilor executivului.

În raportul Comisiei se reproşează faptul că mandatele de securitate naţională au fost solicitate şi obţinute pentru contracararea riscurilor şi ameninţărilor, fără însă a avea certitudinea că persoana respectivă a comis infracţiuni, mandatul fiind cerut doar pentru că exista posibilitatea producerii unei infracţiuni.

„Informaţiile obţinute de către SRI prin mandate de securitate naţională erau transmise, în baza protocolului de cooperare, către Parchetul General şi către strcturile aflate în subordine (DNA, DIICOT, structuri teritoriale) şi reprezentau fundamentul constituirii echipelor comune/miste care să cotnribuie la strângerea de probe, ajungând astfel ca informaţiile obţinute prin mandate de securitate naţională să fie folosite în dosare de urmărire penală”, scrie în raport.

Prin ancheta dorită de către comisie se dorește stabilirea exactă a sumei cheltuite cât și modul în care s-a cheltuit pentru punerea în aplicare a acestor mandate.

Ei arată că nu s-a putut stabili costul exact, iar legea nu menţionează instituţiile care trebuie să suporte cheltuielile de supraveghere şi deşi SRI ar trebui să le suporte, în multe cazuri instituţia punea în executare mandate de supraveghere şi pentru alte instituţii.

„Întrucât SRI a prestat o activitate pentru alte instituţii şi a suportat costurile din bugetul propriu fără a solicita restituirea cheltuielilor de la beneficiar, se pune întrebarea dacă sumele de bani au fost cheltuite pentru scopul pentru care au fost alocate. Aşadar, pe lângă intruziunea în viaţa privată, în multe cazuri neconstituţională, cetăţenii români au fost nevoiţi să achite şi notele de plată după ce li s-au restrâns exerciţiunil drepturilor, autorităţile de control neputând face o analiză concretă eficienţă-cost”, se arată în raportul Comisiei.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe