Stai într-un oraș poluat? Vârsta de pensionare va fi redusă în anumite condiţii. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege

Stai într-un oraș poluat? Vârsta de pensionare va fi redusă în anumite condiţii. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege
Foto: pixabay.com

Lista orașelor în care locuitorii se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizați, a fost extinsă. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat, marți, un proiect de lege care prevede ca oamenii care locuiesc încele mai poluate zoneale României să poată ieși mai devreme la pensie.

Locuitorii orașelor poluate ies la pensie mai devreme

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care extinde categoriilor de persoane cărora li se va reduce vârsta de pensionare cu 2 ani, fără nicio penalizare, dacă au locuit minim 30 de ani în zone afectate de poluare, cât şi pe o rază de opt kilometri din jurul acestor locuri.

Este vorba despre Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Drobeta-Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Veţel, Şoimuş, Baia de Criş, Ghelari, Teliuc, Certej, Băiţa, Orăştie, Deva din judeţul Hunedoara.

Pentru a te putea pensiona anticipat, trebuie să faci dovada că ai locuit într-unul dintre aceste orașe sau pe o rază de 8 km în jurul lor, timp de 30 de ani.

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate depoluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv localităţile Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Drobeta-Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Veţel, Şoimuş, Baia de Criş, Ghelari, Teliuc, Certej, Băiţa, Orăştie, Deva din judeţul Hunedoara, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)” se arată în unicul articol de modificare a Legii 163/2020, care modifică alineatul (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010”, se arată în legea pensiilor.

Propunerea legislativă adoptată marţi decizional de Camera Deputaţilor merge la promulgare la preşedintele României.

Topul celor mai poluate zone din România

Recent a fost lansat topul global, pentru anul precedent, al celor maipoluateoraşe din lume în care au fost incluse şi 7 oraşe şi o comună din România, faţă de peste 20 de oraşe, cât au fost în anul trecut,conform datelor de pe site-ul AirVisual.

Oraşele româneşti incluse în topul privind gradul depoluarea aerului sunt: Iaşi, Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Măgurele, Botoşani, Baia Mare, dar şi comuna Brăniştea.

În ciuda aşteptărilor privind ocupantul locului unu în acest top, nu este Bucureştiul, un oraş în care sunt peste 1,2 milioane de maşini înmatriculate.

Pe primul loc al acestui top se situează comuna Brănişte cu un nivel depoluaremoderat (25.9 pentru 2019, cu o creştere substanţială faţă de anul 2018 când nivelul depoluaresi situa la 16.8), urmat de Iaşi cu un nivel depoluaremoderat (22. 4 în anul 2019, faţă de 27 pentru anul 2018). Bucureştiul se află abia pe locul trei, înregistrând un coeficient mediu depoluarede 18.4 pentru anul 2019.

Puteţi consulta AICI topul complet al celor mai poluate oraşe

Ultima oră
20:28 - Beatrice Mahler: Secția de Terapie Intensivă de la Institutul Marius Nasta e plină de câteva săptămâni. Presiunea și dificultatea cazurilor cresc de la o zi la alta (VIDEO)
20:11 - Lista orașelor cu cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19. Unde este obligatoriu certificatul verde
20:03 - DOCUMENT. Peste 70 de liberali au lansat un apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale. Ludovic Orban: Nu ne permitem să ne jucăm cu soarta României
19:53 - Drama unei bătrâne de 101 din Botoșani, care a rămas fără casă din cauza unui incendiu
19:34 - Joe Biden, la Adunarea Generală a ONU: SUA nu caută un Război Rece cu China și e gata să lucreze cu orice națiune care caută o rezolvare pașnică la provocări comune (VIDEO)
19:29 - Peste 15.600 de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate în ultimele 24 de ore, în România
19:12 - Rata de acoperire vaccinală din București a depășit 50%, anunță Valeriu Gheorghiță
19:06 - Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)
18:49 - Ioana Mihăilă: Doresc să amintesc premierului că vaccinarea a fost în subordinea sa directă / Ar fi fost o iresponsabilitate să fi blocat paturile ATI pentru pacienții COVID-19 când aveam sub 50 de cazuri (VIDEO)
18:46 - Ele sunt cele mai în vârstă surori gemene din lume. Câți ani au japonezele care au doborât toate recordurile