Strănepoata lui Constantin Brâncuşi cere repatrierea a jumătate din osemintele marelui artist

Strănepoata lui Constantin Brâncuşi cere repatrierea a jumătate din osemintele marelui artist

Strănepoata lui Constantin Brâncuşi, avocata Luminiţa Brâncuşi, cere justiţiei din Franţa repatrierea a jumătate din osemintele marelui artist. Femeia susţine că aceasta a fost dorinţa sculptorului: să fi înmormântat în localitatea natală, la Hobiţa în judeţul Gorj. 

Strănepoata marelui artist a cerut repatrierea osemintelor lui Brâncuşi încă de acum 7 ani. Demersurile făcute de oficialii români au rămas însă fără niciun rezultat concret.

„Noi am făcut demersuri încă din 2004, la autorităţile române, şi atunci toţi s-au arătat interesaţi pentru că era campanie electorală. Acum nu mă mai primeşte nimeni să vorbim, nici ministru, nici prim-ministru. Am discutat cu fiul lui Brancuşi, John Moore, care în primă fază nu a fost de acord cu repatrierea. Mi-a spus ca s-a simţit renegat atunci când mama sa, Vera Moore, a venit acasă la Brâncuşi, iar el i-a închis uşa în nas, nu a vrut să o vadă. Uşor, uşor i-am făcut să înţelegeă cât de important este pentru noi să-l aducem acasă şi a înţeles demersul”, a declarat Luminiţa Brâncuşi, pentru cancan.ro.

Femeia suţine că marele sculptor a vrut ca osemintele lui să fie aduse în ţara natală.

„A scris negru pe alb, în testamentul lui, că-şi doreşte să fie îngropat în ţara lui. Avem nevoie de sprijin în acest caz, ca să putem aduce o parte din oseminte în Hobiţa (Gorj)”, a explicat strănepoata artistului.

În acelaşi timp singurul moştenitor al sculptorului, aflat în Canada, încasează drepturile de autor şi se ţine departe de ultima dorinţă a ta lui Brancusi de a se odihni in pamantul tarii sale, langa mama sa, pe care a iubit-o nespus.

Prin testament, Brâncuşi a lăsat întreaga avere celor doi prieteni ai săi, soţii Alexandru Istrati şi Natalia Dumitrescu. Testamentul a fost însă atacat de fiul artistului, John Moore, stabilit în Canada. Acesta încasează acum drepturile de autor din comercializarea bunurilor care au aparţinut lui Brâncuşi. În acelaşi timp, strănepoata artistului, Luminiţa Brâncuşi, care se află în România, e hotărâtă să ceară reanalizarea sentinţei prin care toţi banii proveniţi din vânzarea operelor marelui sculptor sunt „decontate” tot în Canada.

Tags: