Studiu: 10% dintre tineri consumă alcool de câteva ori pe săptămână. 17% se consideră dependenți de fumat

Studiu: 10% dintre tineri consumă alcool de câteva ori pe săptămână. 17% se consideră dependenți de fumat

Unul din zece tineri români consumă alcool de câteva ori pe săptămână, relevă un studiu publicat pe site-ul Ministerului Tineretului și Sportului.

Restul, 44% susțin că nu consumă alcool, 18% consumă o dată la câteva luni, 13% — de câteva ori pe lună, 10% de câteva ori pe săptămână, 8% — o dată pe lună și 7% — o dată pe săptămână. 12% indică 18 ani ca fiind vârsta la care au consumat pentru prima dată alcool, 10% — de la 16 ani iar 8% — de la 17 ani.

Studiul mai relevă că 16% dintre cei care consumă alcool mai des de câteva ori pe lună se simt puțin vinovați pentru acest lucru, 13% au pierderi de memorie și continuă să consume alcool, chiar după ce prietenii le spun că este suficient.

Conform sursei citate, 18% dintre cei care consumă alcool mai des de câteva ori pe lună au avut o rudă de gradul 1 care a avut probleme legate de alcool. De asemenea, 70% dintre cei care consumă alcool mai des de câteva ori pe lună se află în valorile normale al acestui consum.

26% dintre tinerii respondenți prezintă o predispoziție spre dependența de alcool iar 4% pot fi încadrați, conform National Council on Alcoholism and Drug Dependence, în categoria celor alcoolici.

Peste jumătate dintre respondenți, 53%, susțin că nu au fumat niciodată tutun, 15% sunt fumători însă intenționează să renunțe la fumat iar 16% sunt fumători și nu intenționează să se lase.

Aproape 37% dintre cei intervievați fumează o țigară la 5 — 30 de minute după trezire, 20% — la 31 — 60 minute iar 19% în primele cinci minute.

17% se consideră destul de dependenți de fumat, 15% apreciază că au o dependență medie sau foarte mare, pe când 11% declară că au o dependență minimă.

Totodată, 36% dintre tineri consideră că tutunul are o nocivitate maximă. 19% spun că s-au apucat de fumat la 16 ani.

Studiul a fost realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde în perioada 3 august — 16 septembrie 2014 pe 1.205 subiecți cu vârste între 14 — 35 ani și poate avea o eroare maximă tolerată de plus/minus 2,8%.

Tags:
Ultima oră
22:56 - Garda Forestieră Suceava susține că nu a identificat nereguli sau tăieri ilegale de arbori pe fondul forestier unde au fost agresați un activist și doi jurnaliști
22:47 - EXCLUSIV // City Insurance intră în faliment. Ce se întâmplă cu șoferii care au polițe de asigurare RCA
22:30 - Anda Adam s-a logodit: „Inelul e în seif, că e prea scump”. Cine e bărbatul care a cerut-o în căsătorie
22:11 - Valeriu Gheorghiță, convins că redeschiderea școlilor va duce la creșterea numărului de cazuri COVID în rândul copiilor: Proporțional, vor fi mai mulți și la ATI (VIDEO)
21:46 - Ce părere are Gică Hagi despre nunta Simonei Halep și a lui Toni Iuruc
21:45 - Valeriu Gheorghiță: La 15 octombrie am putea să depășim 17.000 de infectări pe zi, media la o săptămână. Asta înseamnă vârfuri de 20.000 de cazuri COVID pe zi (VIDEO)
21:28 - Alina Gorghiu și-a șters postarea în care condamna atacul mafiei pădurilor asupra activiștilor de mediu: „Ce se poate înțelege din asta? Gheorghe Flutur e în #echipacâștigătoare”
21:26 - Valeriu Gheorghiță: „Nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare”
21:01 - Reprezentanța Comisiei Europene în România, reacție la cazul jurnaliștilor bătuți în Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur, când documentau despre mafia pădurilor: Autoritățile să protejeze libertatea presei!
20:49 - Florin Cîțu răspunde contestatarilor: „Oricine spune că ar trebui să cadă acest guvern este o persoană iresponsabilă” (VIDEO)