Studiu: Imunizarea împotriva rotavirusului, o necunoscută pentru majoritatea mamelor din România

Studiu: Imunizarea împotriva rotavirusului, o necunoscută pentru majoritatea mamelor din România
Foto: protejamcopilaria.ro

Mai mult de jumătate dintre mamele din România (51%) nu au auzit de vaccinarea împotriva rotavirusului, cea mai frecventă boală infecțioasă a copilăriei, conform unui studiu al Societății Române de Pediatrie realizat de Cult Market Research în cadrul campaniei  “Să protejăm împreună copilăria”.
 
Derulat la nivel național în rândul mamelor cu copii cu vârste între 0 și 5 ani, studiul a arătat că din procentul redus de mame care au auzit despre vaccinul împotriva rotavirus, doar 35% au ales să își protejeze copilul prin imunizare. În comparație cu vaccinarea împotriva celorlalte boli (pneumonie, varicelă, hepatita B), vaccinarea anti-rotavirus are cel mai mic procent înregistrat: aproape de două ori mai puține mame aleg să prevină infecția cu rotavirus a copilului prin imunizare.
 
Cu toate acestea, conform rezultatelor studiului, rotavirusul a spitalizat cei mai mulți copii în comparație cu celelalte boli, mai mulți chiar și decât hepatita B sau pneumonie. Astfel, potrivit studiului, spitalizarea a fost necesară pentru 8 din 10 copii afectați de rotavirus. În România, media de spitalizare pentru rotavirus este de 6 zile.

Respondenții au confirmat că media de vârstă la care copiii lor sau ai prietenilor s-au infestat cu rotavirus este 1,7 ani, cea mai mică în comparație cu celelalte boli ale copilăriei. Specialiștii Societății Române de Pediatrie atenționează asupra faptului că rotavirusul prezintă cele mai mari riscuri, uneori fatale, la copiii de sub 1 an. Statisticile medicilor din România arată că 95% dintre copii se vor îmbolnăvi de rotavirus înainte de a împlini vârsta de 5 ani.
 
„Studiul realizat în cadrul campaniei recent lansate, arată încă o dată cât de importantă este informarea constantă și corectă a mamelor din România. Pentru că vedem în fiecare zi mămici care sunt nevoite să își interneze bebelușul bolnav de rotavirus, pentru că știm cât de greu le este mamelor să își privească bebelușul cu perfuzii în mânuțe, am ținut să lansăm o rubrică specială despre rotavirus pe site-ul campaniei”, a declarat Prof. Dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie. „Pentru că >, le recomandăm părinților să citească rubrica www.protejamimpreuna.ro/rotavirus, unde medicii pediatri discută despre simptomele, cauzele și efectele îmbolnăvirii cu rotavirus. Prin intermediul acestei rubrici, vrem să le vorbim mamelor despre cum poate fi prevenită aceasta boală, care anul trecut a afectat în România 37.595 de copii”, a adăugat Președintele Societății Române de Pediatrie.

Gastroenterita cauzată de rotavirus este cea mai frecventă boală în primii ani de viață ai copilului și este extrem de contagioasă. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, boala ucide anual 527.000 de copii la nivel mondial. Măsurile standard de igienă nu influențează major transmiterea virusului, de aceea boala este extrem de răspândită în toată lumea, indiferent de standardele economice. La nivel mondial, principalele patru cauze ale mortalității infantile la copiii sub 5 ani cuprind bolile diareice (majoritatea sunt cauzate de rotavirus), cu o rată de 15%, depășind incidența accidentelor copiilor prin asfixiere și complicații ale nașterii premature.
 
Studiul Cult Market Research, la cererea Societății Române de Pediatrie, a fost realizat pe un eșantion de mame reprezentativ pentru mediul urban. În cadrul studiului, au fost intervievate mame din București, Cluj, Timișoara, Constanța și Iași, având unul sau mai mulți copii între 0 și 5 ani.

Tags: