STUDIU: Meseria de medic, cea mai respectată profesie din România, urmată de cea de profesor, deși nu e una dintre cele mai căutate cariere

STUDIU: Meseria de medic, cea mai respectată profesie din România, urmată de cea de profesor, deși nu e una dintre cele mai căutate cariere
Foto: ziardecluj.ro

Meseria de profesor este a doua cea mai respectată profesie din România, după cea de medic, deși nu este una dintre cele mai căutate cariere, potrivit unui studiu citat de Agerpres.

Conform acestuia, 16,7% dintre români au pus pe primul loc profesorii atunci când li s-a cerut să ordoneze zece profesii prin prisma respectului personal pentru acestea. Pe primul loc este profesia de medic, aleasă ca fiind cea mai respectată profesie de 4 din 10 români. Apoi, în ordine, sunt respectate ocupațiile de profesor, cercetător, preot, programator, avocat, inginer, consultant în management, contabil și economist.

Studiul mai arată că în România numărul celor care și-ar încuraja copiii să devină profesori este mai mic decât în țări precum: China (48%), Coreea de Sud (45%), Singapore (35%) sau Statele Unite (32%), dar mai mare decât în țări precum: Franța (23%), Germania (18%) sau Portugalia (12%).

Sondajul a fost realizat în perioada 25 — 30 septembrie 2015, folosind panelul Daedalus Online. Studiul s-a efectuat pe un eșantion de 511 persoane, reprezentativ pentru populația României cu vârsta între 18 și 65 de ani.