Studiu: Poliția Română, a doua cea mai coruptă din UE (VIDEO)

Studiu: Poliția Română, a doua cea mai coruptă din UE (VIDEO)
Foto: Poliția Română / Facebook

Poliția din România ocupă locul doi în ceea ce privește mita și corupția, spun statisticile. Astfel, România se poziționează la egalitate cu Croația, în timp ce Bulgaria este fruntașă, potrivit unui studiu realizat de Transparency International, studiu finanțat de Uniunea Europeană.

Poliția Română se remarcă… prin corupție

Poliția din România se situează pe un loc fruntaș într-un top european rușinos, întocmit de Transparency International, informează B1 TVîn cadrul Știrilor B1, prezentate de Andreea Moraru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cei care ar trebui să asigure respectarea legii în România s-au clasat pe locul doi în topul celor mai corupte poliții din Europa!

Astfel, în Bulgaria, 15% dintre repondenți au declarat că trec de poliție prin mită, în timp ce la noi și la croați 7% dau mită polițiștilor. În paralel, în majoritatea statelor, mita pentru poliție este mult mai puțin prezentă, Grecia, Germania, Franța sau Olanda, aflându-se în coada clasamentului.

De asemenea, studiul arată că Poliția Română este într-un deficit major de încredere, față de instituțiile similare din Europa. 24% dintre români consideră că Poliția este direct implicată în corupție. Ponderea nu este depășită decât de opinia bulgarilor și de cea a ciprioților despre legătura dintre propria poliție și actele de corupție.

În plus, 1 din 5 români a trebuit să ofere mită. Cei mai mulți în spitale, școli, la eliberarea documentelor sau către poliție. E o cifră de aproape trei ori mai mare decât media europeană, de 7%.

De asemenea, România este singura țară europeană unde mai mult de jumătate dintre locuitori au declarat că pot găsi scuze corupției guvernamentale, dublu față de media europeană.

Studiul a fost realizat telefonic prin chestionarea a 40.600 de cetățeni din 27 de state ale Uniunii Europene.