Studiu: Poliția Română, a doua cea mai coruptă din UE (VIDEO)

Studiu: Poliția Română, a doua cea mai coruptă din UE (VIDEO)
Foto: Poliția Română / Facebook

Poliția din România ocupă locul doi în ceea ce privește mita și corupția, spun statisticile. Astfel, România se poziționează la egalitate cu Croația, în timp ce Bulgaria este fruntașă, potrivit unui studiu realizat de Transparency International, studiu finanțat de Uniunea Europeană.

Poliția Română se remarcă… prin corupție

Poliția din România se situează pe un loc fruntaș într-un top european rușinos, întocmit de Transparency International, informează B1 TVîn cadrul Știrilor B1, prezentate de Andreea Moraru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cei care ar trebui să asigure respectarea legii în România s-au clasat pe locul doi în topul celor mai corupte poliții din Europa!

Astfel, în Bulgaria, 15% dintre repondenți au declarat că trec de poliție prin mită, în timp ce la noi și la croați 7% dau mită polițiștilor. În paralel, în majoritatea statelor, mita pentru poliție este mult mai puțin prezentă, Grecia, Germania, Franța sau Olanda, aflându-se în coada clasamentului.

De asemenea, studiul arată că Poliția Română este într-un deficit major de încredere, față de instituțiile similare din Europa. 24% dintre români consideră că Poliția este direct implicată în corupție. Ponderea nu este depășită decât de opinia bulgarilor și de cea a ciprioților despre legătura dintre propria poliție și actele de corupție.

În plus, 1 din 5 români a trebuit să ofere mită. Cei mai mulți în spitale, școli, la eliberarea documentelor sau către poliție. E o cifră de aproape trei ori mai mare decât media europeană, de 7%.

De asemenea, România este singura țară europeană unde mai mult de jumătate dintre locuitori au declarat că pot găsi scuze corupției guvernamentale, dublu față de media europeană.

Studiul a fost realizat telefonic prin chestionarea a 40.600 de cetățeni din 27 de state ale Uniunii Europene.

Ultima oră
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă
14:35 - Maia Sandu a urcat pe Vârful Moldoveanu. Imaginea cu președintele Republicii Moldova în România, devenită virală (FOTO)