STUDIU: Sănătatea mamei și a copilului, pusă în pericol de COVID-19. Alte cauze ce periclitează progresele din domeniu

STUDIU: Sănătatea mamei și a copilului, pusă în pericol de COVID-19. Alte cauze ce periclitează progresele din domeniu
FOTO: Pixabay.com

Potrivit unui raport realizat de mișcarea„Every Woman Every Child, progresele înregistrate în domeniul sănătății femeii și copilului sunt puse în pericol de către virusul COVID-19. Alte cauze care periclitează domeniul sunt conflictele și criza climatică.

Sănătatea mamei și a copilului, afectată de mai mulți factori

Mai exact, de la lansarea mișcării în urmă cu 10 ani, este coordonată de secretarul general al ONU, s-au înregistrat progrese remarcabile în sensul ameliorării sănătății femeilor, copiilor și adolescenților din lumea întreagă.

„De exemplu, rata de mortalitate a copiilor sub 5 ani a atins un minim istoric în 2019 și peste 1 miliard de copii au fost vaccinați în ultimul deceniu. Acoperirea vaccinală, nașterile asistate de personal calificat și accesul la apă potabilă au înregistrat procente de peste 80%.

Mortalitatea maternă s-a redus cu 35% din anul 2000, scăderile cele mai consistente raportându-se după 2010. De asemenea, potrivit estimărilor, au fost prevenite 25 de milioane de căsătorii timpurii în ultimul deceniu”, se arată într-un document al UNICEF.

Conflictele, instabilitatea climatică și pandemia de COVID-19, în special, pun în pericol aceste realizări.

Potrivit raportului, anul trecut, 5,2 milioane de copii sub 5 ani și 1 milion de adolescenți au decedat în urma unor cauze evitabile.

Concret, în 2019, 82% dintre decesele apărute înainte de vârsta de 5 ani și 86% dintre cele înregistrate în rândul mamelor au survenit în Africa Subsahariană și Asia de Sud

Mai exact, la fiecare 13 secunde, a murit un nou-născut, iar la fiecare oră, 33 de femei nu au supraviețuit nașterii și, zilnic, 33.000 de fete au fost forțate să se căsătorească, de obicei cu bărbați mult mai în vârstă.

COVID-19, cauza principală actuală care afectează progresele în domeniu

Criza generată de noul coronavirus adâncește inechitățile existente, întreruperea serviciilor medicale esențiale afectând femeile și copiii cei mai vulnerabili.

De asemenea, în momentul maxim al crizei, au fost închise în 192 de țări, ceea ce a afectat 1,6 miliarde de elevi. Și violența domestică sau abuzul asupra femeilor au luat amploare, iar sărăcia și foametea se intensifică proporțional.

„Pandemia de COVID-19 riscă să anuleze ani întregi de progrese în domeniul sănătății reproducerii și al sănătății mamei, copilului și adolescentului. Acest lucru este inacceptabil”, a afirmat Muhammad Ali Pate, Director global pentru sănătate, nutriție și populație în cadrul Grupului Băncii Mondiale și director al Mecanismului de Finanțare Mondială (MFM).

„Chiar și înainte de pandemia de COVID-19, undeva în lume, murea un copil sub 5 ani la fiecare șase secunde. Milioane de copii care trăiesc în zone de conflict și în contexte fragile se confruntă cu greutăți și mai mari de la debutul pandemiei. Trebuie să lucrăm împreună ca să răspundem nevoilor stringente cauzate de pandemie, consolidând în același timp sistemele de sănătate. Doar așa putem apăra și salva vieți”, a completat și Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

Ultima oră
19:12 - Rata de acoperire vaccinală din București a depășit 50%, anunță Valeriu Gheorghiță
19:06 - Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)
18:49 - Ioana Mihăilă: Doresc să amintesc premierului că vaccinarea a fost în subordinea sa directă / Ar fi fost o iresponsabilitate să fi blocat paturile ATI pentru pacienții COVID-19 când aveam sub 50 de cazuri (VIDEO)
18:46 - Ele sunt cele mai în vârstă surori gemene din lume. Câți ani au japonezele care au doborât toate recordurile
18:25 - Ioana Mihăilă: Întârzierea cu o lună a rectificării bugetare a făcut imposibilă semnarea la timp a contractelor de medicament; am lăsat spitalele să își achiziționeze direct medicamentele (VIDEO)
18:20 - Andreea Ibacka, mesaj important cu doar câteva zile înainte să nască: Sunt destule nopți în care respir greu
18:09 - Jair Bolsonaro intră la Adunarea Generală a ONU, dar nu și în restaurantele din New York, unde dovada vaccinării e obligatorie. Președintele Braziliei a fost fotografiat mâncând pizza pe marginea drumului (FOTO)
17:27 - Ioana Mihăilă explică cum s-a pregătit MS pentru valul patru: Creșterea numărului de paturi ATI/TI reprezintă punerea în aplicare a planului pregătit de Ministerul Sănătății
17:25 - Ludovic Orban: Joaca de-a politica trebuie să se termine! Cine poartă răspunderi pentru această criză gravă trebuie să și le asume și să acționeze în consecință. După 25 septembrie, PNL are capacitatea să pună punct crizei (VIDEO)
17:08 - Echipa Orban, apel pentru soluționarea crizei politice. Ionel Dancă: Ludovic Orban, cel care poate face majoritatea parlamentară. Respingem orice fel de colaborare cu PSD (VIDEO)