SUA apreciază faptul că Guvernul sprijină cinematografia românească. Hans Klemm: Salutăm recenta, extrem de binevenita decizie a Guvernului de a introduce un program pentru stimularea filmului (VIDEO)

SUA apreciază faptul că Guvernul sprijină cinematografia românească. Hans Klemm: Salutăm recenta, extrem de binevenita decizie a Guvernului de a introduce un program pentru stimularea filmului (VIDEO)

Cu ocazia împlinirii a 242 de ani de la Ziua Independenţei, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a făcut un anunţ istoric pentru industria filmului românesc, informează B1 TV. Acesta a anunţat că, în afara experienţelor comune în plan militar, geostrategic şi cultural, Statele Unite susţin pe deplin programul guvernamental pentru stimularea filmului românesc.

România a îmbrăţişat ideea prin care producătorii de film ar urma să primească facilități fiscale pentru peliculele turnate în ţara noastră. Fostul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu, spunea în urmă cu ceva timp că această facilitate va da un imbold industriei româneşti de profil.

Acum, ideea este salutată de Statele Unite!

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

”Vom explora noi căi pentru a realiza schimbul de artişti, profesori, studenţi şi oameni de ştiinţă între România şi Statele Unite, continuând munca extraordinară a Comisiei Fulbright. Salutăm şi recenta, extrem de binevenita decizie din partea Guvernului român de a introduce un program pentru stimularea filmului”, a declarat ambasadorul american Hans Klemm, la recepția organizată de Ambasada SUA.

Ideea generală presupune ca investitorii străini în producție de film să primească înapoi o cotă din suma pe care au cheltuit-o în România.

În ultimele decenii, industria cinematografică europeană şi mondială a beneficiat de rebate-uri şi alte stimulente fiscale din partea guvernelor, care au vrut să stimuleze turismul şi să dea un imbold economiilor. Astfel, peste 20 de ţări şi mai bine de 40 de state din SUA au tax rebates sau cheltuieli deductibile de aproximativ 20% din bugetul filmului. Cel mai apropiat exemplu de România este Ungaria, unde guvernul oferă o facilitate fiscală de 20% din suma cheltuită pe teritoriul său.

Urmăriți B1TV.ro și pe