Subvarianta mai contagioasă a coronavirusului s-a răspândit îngrijorător în ultima săptămână, conform INSP

Subvarianta mai contagioasă a coronavirusului s-a răspândit îngrijorător în ultima săptămână, conform INSP
Subvarianta mai contagioasă a coronavirusului s-a răspândit îngrijorător în ultima săptămână. Foto: Pixabay

Subvarianta Omicron Sars-Cov 2, denumită BA.2, a ajuns la 5,2% din infectările cu Omicron în România, potrivit informării săptămânale a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Pe parcursul a ultimelor trei săptămâni, subvarianta s-a tot răspândit în țara noastră.

Săptămâna trecută au fost făcute doar 440 de secvențieri, iar 435 dintre acestea au confirmat infectarea cu Omicron.

Dacă acum două săptămâni, cazurile de infectare cu subvarianta reprezentau 1,1% din total, iar acum două săptămâni acestea erau însumate la 3,3%, în aveastă săptămână acestea au crescut semnificativ până la 5,2%.

Până la data de 13 februarie 2022 au fost confirmate 1922 cazuri cu varianta Omicron.

Până în prezent, dintre cele 1922 cazuri cu varianta Omicron, la 99 a fost detectată sub-varianta BA.2 (5,2%).

Bilanțul infectărilor de azi

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, la bilanțul de miercuri, că pe teritoriul României au fost confirmate 17.447 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Potrivit autorităților, dintre cele 183 de decese COVID-19 raportate în 24 de ore, 12 sunt anterioare intervalului de referință. În secțiile de Terapie Intensivă sunt internați 1.156 de pacienți infectați, printre care și 13 minori.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 17.447 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 4.438 mai puțin decât în ziua anterioară.

Un număr de 2.175 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, GCS face precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus.

Alexandru Rafila: Nu se renunță la mască în spațiile închise

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că nu se renunță la mască în spațiile închise, având în vedere că acest mod de utilizare este reglementat de Legea 55. Anunțul a venit în contextul deciziei de marți a CCR.

„Celelalte moduri de utilizare a măștii, în spații închise, în mijloacele de transport în comun, în piețele închise, pentru că sunt și astfel de situații, sunt reglementate de Legea 55, deci este clar că nu se renunță la mască în spațiile închise”

„În mod evident, legislația care a făcut referire la această ordonanță elaborată de către Ministerul Sănătății trebuie actualizată. Urmărim cu mare atenție evoluția situației epidemiologice și în mod evident vom lua acele măsuri care sunt corecte pentru protejarea sănătății populației.”

„Vom lua, bineînțeles, împreună cu Guvernul României, măsurile în consecință după ce vom vedea publicată hotărârea și, bineînțeles, explicațiile pe care le va insera Curtea Constituțională. Evident, trebuie să respectăm legea cu toții și, în același timp, trebuie să respectăm și să sprijinim sănătatea publică într-o perioadă dificilă”, a explicat ministrul Sănătății, miercuri, după ședința de Guvern.

Urmăriți B1TV.ro și pe