Studiu COVID-19: Doza a treia a vaccinului Pfizer are o eficiență de 95,6%

Studiu COVID-19: Doza a treia a vaccinului Pfizer are o eficiență de 95,6%
Foto: Hepta.ro

Rezultatele preliminare ale unui studiu cu prticiparea a 10.000 de persoane vaccinate cu ambele doze de vaccin produse de Pfizer indică faptul că după administrarea celei de-a treia doze booster eficiența rezultată este de 95,6%.

Ugur Sahin, șeful BioNTech, a declarat că „datele importante” adăugate la corpul de dovezi care sugerează că o doză de rapel ar putea ajuta la „protejarea unei populații largi de oameni de acest virus și de variantele sale”, scrie irishtimes.com.

El a adăugat: „Pe baza acestor constatări, credem că, pe lângă accesul global larg la vaccinuri pentru toată lumea, dozele de rapel ar putea juca un rol important în menținerea controlului pandemiei și pentru revenirii la normalitate”.

Într-un studiu cu 10.000 de participanți care au finalizat cu toții schema completă de două doze cu Pfizer, jumătate au fost randomizați pentru a primi o doză suplimentară.

Cinci cazuri de Covid-19 au fost înregistrate la pacienții care au primit rapel, comparativ cu 109 cărora li s-a administrat o doză placebo.

Studiul a avut loc într-o perioadă în care varianta virală Delta era predominantă, iar timpul mediu între a doua și a treia doză a fost de aproximativ 11 luni.

Vârsta medie a participanților a fost de 53 de ani, cu puțin mai mult de jumătate în grupul de vârstă de 16 până la 55 de ani. Mai mult de o cincime au fost mai în vârstă de 65 de ani, o categorie mai expusă riscului de Covid-19 severă. Analizele multiple ale subgrupurilor au arătat că eficacitatea relativă a fost „consecventă”, indiferent de vârstă, sex, rasă, etnie sau alte condiții de bază.

Ultima oră