ŢĂRANII din Buzău, în pragul DISPERĂRII: OBLIGAȚI să- și vândă vacile din grajduri! „Când mă duc la piaţă, mă izgoneşte Poliţia“

ŢĂRANII din Buzău, în pragul DISPERĂRII: OBLIGAȚI să- și vândă vacile din grajduri! „Când mă duc la piaţă, mă izgoneşte Poliţia“

Ţăranii din satele de lângă Buzău au povestit greutățile economice cu care se confruntă, în condițiile în care vacile din grajduri nu mai sunt avantajoase din cauza lipsei oportunităților pentru valorificarea produselor lactate.

Ceea ce reușesc să obțină cu greutate de pe urma vânzării produselor nu acoperă costul pentru îngrijirea vitelor. Cea mai mare problemă a țăranilor este că nu au cui livra laptele, deoarece colectorii de lactate, acolo unde ajung, oferă sume foarte mici, iar la vânzare în oraş produsele lor nu pot face concurenţă laptelui din supermarketuri. Așa se face că cei mai mulți țărani prefer să își vândă a nimalele, dezvăluie adevarul.ro.

La rândul lor cei care continuă să îngrijească vitele au problem mari cauzate de lipsa pieței de desfacere pentru surplusul de lactate pe zi. Țăranii nu își permit chiria unor tarabe în piaţa de lactate, iar dacă vând cu sticla sunt izgoniţi de poliţie.

“Mai am nişte femei cu copii mici care cumpără lapte din când în când şi câţiva vecini care şi-au vândut vacile şi mai cumpără de la mine. În rest, nu prea mai are nimeni prin comună vaci. La piaţă, dacă mă duc cu patru, cinci litri de lapte, ne izgoneşte poliţia. Cu aşa cantitate de lapte nu poţi închiria tarabe”, a explicat cu tristețe un buzoian.

Tags: