Cum se apără Tăriceanu după de DNA a cerut trei ani de închisoare cu executare: ”Interceptările pe siguranţă naţională nu pot fi considerate mijloc de probă”

Cum se apără Tăriceanu după de DNA a cerut trei ani de închisoare cu executare: ”Interceptările pe siguranţă naţională nu pot fi considerate mijloc de probă”

Avocatul lui Călin Popescu-Tăriceanu a reacţionat, marţi, după ce procurorul DNA a cerut, la ultimul termen al dosarului în care şeful Senatului e acuzat de mărturie mincinoasă, o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare pentru acesta.

Apărătorul a solicitat judecătorilor de la Instanţa Supremă excluderea probelor privind procesele legale privind interceptările efectuate pe baza mandatului de siguranţă naţională în perioada 2008-2014.

„Vă solicit să excludeţi din această cauză probele privind procesele verbale ce vizează interceptările efectuate pe baza mandatului de siguranţă naţională, din perioada 2008-2014. Evoluţia realităţii juridice mă obligă să fac aceste solicitări, care se completează cu recentul interviu al preşedintei ÎCCJ, doamna Cristina Tarcea. A recunoscut că în perioada 2008-2014 nu a existat cadrul legal pentru interceptări. Ideea de baza a solicitării e ca nu a existat cadru legal. Interceptările pe siguranţă naţională nu pot fi considerate mijloc de probă. Noi nu am contestat conţinutul interceptărilor, ci am contestat, în cameră preliminară, legalitatea”, a spus avocatul lui Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Apărătorul a solicitat achitarea clientului său, invocând în acest sens aspecte din lege, care subliniază motivele unei achitări: fapta nu există, fapta nu e prevăzută de legea penală sau nu există probe care să dovedească săvârşirea infracţiunii.

În 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, alături de Dorin Marian, fost şef al Cancelariei premierului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care cei doi le-au dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Judecătorii au rămas în pronunţare în acest dosar, decizia urmând a fi anunțată pe 22 mai (Detalii AICI).

Urmăriți B1TV.ro și pe