Hunedoara: Termocentrala Mintia a rămas fără gaz metan

Hunedoara: Termocentrala Mintia a rămas fără gaz metan

Termocentrala Mintia din Hunedoara a rămas fără gaz metan din cauza unei datorii de 1,7 milioane de lei la Transgaz.

Centrala funcționează momentan doar pe cărbune, cu un singur cazan de abur din cele două ale grupului energetic, informează Agerpres.

„Este pentru prima oară în istoria Termocentralei Mintia când rămânem fără gaz metan. Datoria către Transgaz nu este foarte mare şi se poate achita cu banii obţinuţi din vânzarea producţiei de energie electrică pe două-trei zile. De asemenea, trebuie menţionat faptul că nu avem datorii la furnizorul de gaz metan, plata către compania Romgaz fiind făcută în avans”, a menționat preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Liderul sindical a apreciat că este nevoie de găsirea unei soluţii din partea Ministerului Energiei în vederea realimentării, deoarece lipsa de gaz metan a centralei electrice pune în pericol siguranţa funcţionării cazanului grupului energetic, dar şi alimentarea cu apă caldă şi căldură a circa 7.000 de apartamente din municipiul Deva.

„În prezent, termocentrala asigură agent termic pentru oraş, dar orice sincopă în alimentarea cazanelor cu cărbune va avea, ca primă consecinţă, oprirea căldurii şi a apei calde în municipiul Deva. Stocul actual de cărbune asigură funcţionarea termocentralei pentru trei zile. Oamenii se tem pentru locurile de muncă. O eventuală oprire la zero a termocentralei va lăsa Complexul Energetic Hunedoara fără venituri, nu se vor mai putea plăti facturile către furnizori şi nu vom mai avea de unde să asigurăm fondul de salarii”, a subliniat Iştoc.