Testarea virginității la femei, la cererea persoanelor fizice, eliminată oficial

Testarea virginității la femei, la cererea persoanelor fizice, eliminată oficial
Sursa Foto: Flickr.com

Pentru că este o procedură intruzivă, care generează efecte fizice și psihologice nefaste asupra femeilor, practica testării virginității, la cererea unor persoane fizice, va fi eliminată, conform unui proiect de ordin comun al Ministerului Sănătății (MS) și Ministerului Justiției (MJ).

În aces fel, examinarea genitală pentru constatarea virginității se va face numai în proceduri oficiale, la solicitarea autorităților, potrivit avocatnet.ro.

Testarea virginității la femei, la cererea persoanelor fizice, eliminată oficial

Proiectul de ordin comun al MS și MJ vizează modificarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, conținute de Ordinul nr. 255/1.134/C/2000, în sensul eliminării unei practici ce implică o procedură intruzivă, ce are impact, cel puțin, asupra psihicului femeilor.

Este vorba, în special, de eliminarea, indiferent de vârsta persoanei, a practicii testării virginității la femeie, la cererea persoanelor fizice, prin examinarea integrității himenale, a constatării stării de virginitate, precum și a eliberării certificatului medico-legal asupra stării de virginitate.

În acest mod, vor mai fi posibile doar stabilirea capacităţii sexuale, vârstei, conformației sau dezvoltării fizice în circumstanţe precum obţinerea pentru minore a dispensei de vârstă în vederea căsătoriei, precum şi constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, viduitate (văduvie), avort, naştere, lehuzie.

Așadar, examinarea genitală pentru constatarea virginității va mai fi posibilă doar la cererea organelor judiciare.

De-a lungul anilor, mai multe organizații internaționale, printre care Organizația Mondială a Sănătății și Comitetul Națiunilor Unite pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, au stabilit că „testarea virginității nu are suport științific și nu este necesară asupra stării de bine din punct de vedere fizic, psihologic și social”, dar și că este “o procedură intruzivă care generează efecte fizice și psihologice directe asupra femeilor precum și retraumatizante în cazurile de cercetare a abuzului sexual”, după cum apare în nota de fundamentare a viitorului ordin, menționează sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe